Léleköntő

A Nem Adom Fel Alapítvány
Autizmus programja

Zenei interakciós terápia

„A zenei interakciós terápia segít az autizmussal élő gyermekeknek, hogy jobban észleljék önmagukat és össze tudják hasonlítani önmagukat másokkal, s mindez lehetővé teszi, hogy nyitottabban reagáljanak a hétköznapi szociális interakciók során.” /Robarts/

Az autizmussal élő gyermekek nehézségei a kapcsolatteremtésben, a kommunikációban és a rugalmas viselkedésszervezésben a leginkább számottevőek.

A terápiában énekkel, hangszeres kísérettel, s számos más eszköz felhasználásával arra törekszünk, hogy felkeltsük a gyermek érdeklődését, bátorítsuk őt a megnyílásra, kapcsolatteremtésre.

A zene magával ragad, lelkesít, rabul ejt. A legtöbb gyermeket motiválja a zene, hogy bekapcsolódjon a tevékenységbe. A zenei játékok és dalok kiszámítható keretet adnak a kommunikációnak, s ezzel bátorítják a gyermek bekapcsolódását. Erősíti a beszéd előtti jártasság kialakulását, az ismétlődő ritmusok és dallamok segítenek a gyermeknek a szókincs bővítésében és a mondatalkotásban. A hangok és ritmusok segítenek a szövegek megjegyzésében. A zene felébreszti és befolyásolja érzelmeinket.

A kétszemélyes helyzetben a gyermek megtapasztalja, hogy bármilyen mozdulatot tesz, akármilyen hangot ad ki, az egy örömteli, közös játék alapja lehet, az a másiknak érdekes, inspiráló. Az énekelt információkat a gyermek jobban érti, a zene jól motiválja a játékos tevékenységekben való bennmaradásra. A dallamok adta közegben, a rá irányuló, teljes figyelem megélésével hamar kialakuló bizalmi kapcsolat teszi lehetővé, hogy a gyermek irányítása után fokozatosan egyre több kezdeményezést a terapeuta ragadjon magához.

Copyright © 2016-2018. Minden jog fenntartva. by Gergeli