Nemadomfel Házak

2015 decemberében megnyílt Szendrőládon az első Nemadomfel Ház.

Alapítványunk 44 millió forint uniós támogatás felhasználásával újított föl egy a tulajdonában lévő épületet, létrehozva egy új közösségi központot a hátrányos helyzetű emberek számára.

A támogatást a „Civil szervezetek infrastrukturális fejlesztése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében nyertük el. Az elnyert támogatásból nemcsak az épület újult meg, a felújított épületben különböző programokat is szervezünk a település és a térség lakóinak.

Az Edelényi kistérséghez tartozó Szendrőládon 2009-ben indult Alapítványunk fejlesztő, felzárkóztató programja mélyszegénységben élő roma gyermekek számára. A program hatékonyan reagált a mélyszegénység és a szegregáció okozta problémákra, azonban világossá vált, hogy valódi változás csak úgy érhető el, ha nemcsak a gyerekekkel foglalkoznak, hanem megpróbálnak hatással lenni minden korosztályra.

Az ÉMOP-3.3.1-11-2011-0045 számú projekt - amelynek keretében az Alapítvány pályázati pénzből felújította az adományba kapott ingatlanát, hogy egy új közösségi házat hozzon létre a hátrányos helyzetű emberek számára – erre biztosít lehetőséget. A komplex felújítás során az épület úgy újult meg, hogy megfeleljen az új funkciónak, bővült a hasznosítható alapterület és megtörtént az akadálymentesítés is.

A felújítás befejezését követően megkezdődött a szakmai program megvalósítása. A  különböző klubok, szakkörök, tanfolyamok és nagyobb rendezvények segítségével szinte minden korosztályt szeretnének megszólítani.

Célunk az, hogy a helyiek egyre nagyobb fokú bevonásával a jövőben egy önszerveződő, önsegítő közösség jöjjön létre, amely a kistérség többi településén is mintául szolgálhat és a közösségi ház ennek a folyamatnak mintegy bázisa legyen.

A beruházással egy új munkahelyet is teremtettek egy hátrányos helyzetű munkavállaló számára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.    

Nagy örömünkre szolgál, hogy a modellprogram eddigi működésének sikeressége, nyilvánossága lehetőséget adott arra, hogy a szélesebb társadalom is megismerje a mélyszegénységben élők életét, problémáit, és természetesen az örömeiket is.

A modellprogramot a Böjte Csaba testvér által Erdélyben létrehozott napköziotthonok mintájára dolgoztuk ki és adaptáltuk a helyi viszonyokra.

A szendrőládi Nem Adom Fel Házba Csaba testvér is ellátogatott. A Csaba testvér látogatásáról készült kisfilm ide kattintva érhető el. 

A program elindulása óta Szendrőlád mellett Pándon, és Martonyiban is elindultak a Nemadomfel Házak. 

A Szendrőládi Nemadomfel Ház részletes leírása a csatolt mellékletben tekinthető meg. 

A weboldal, a rajta található összes képpel és egyéb tartalommal együtt, szerzői jogvédelem alatt áll.
Copyright © 2013 - Nem Adom Fel Alapítvány - Budapest - Minden jog fenntartva

Style Setting

Fonts

Layouts( inner pages )

Direction

Template Widths

px  %

px  %