„Világnyitok” parasporttal - Jobb velünk a világ! - 2015 december

 Egy budapesti szórakozóhely, sok –sok általános iskolás gyermek,  a parasport, és fogyatékossággal élő emberek.  Na, ez mi lehet?

A Fogyatékos Emberek Világnapjának alkalmából ismét összefogtak Újbudán a civil szervezetek, intézmények, a Nem Adom Fel Alapítvány, valamint a XI. kerületi Önkormányzat. A kerületi 4. osztályos kisiskolásoknak szóló „Világnyitók” című program felhívja a figyelmet az integráció fontosságára, a számos interaktív és játékos feladat, különleges képregény és animációs film, pedig a társadalmi sokszínűségre.

A rendezvényen tréningcsapatunk tapasztalati szakértői egész nap lelkesen dolgoztak, egyikük , pedig még a színpadon is állt, az esemény társ - műsorvezetőjeként.  Emellett, pedig az alapítvány önkéntesi is kitettek magukért.            

 A rendezvényre különleges vendégeket is hívtak a szervezők! Tekintettel a jövő évi paralimpiára, az idei rendezvényen  középpontjában paralimpikonok  és a sport állt. 

Újbuda iskolásinak egy kilenc állomásból álló pályán kellett végigmenniük , amelyek során a  különböző parasportokat sem hagyták ki.

A „Jobb velünk a világ!” rendezvénysorozat eseményei között, idén ismét megrendezték  ,  azt a programot , amelyen számos interaktív és játékos feladattal várta  az Újbudán tanuló 4. osztályos gyermekeket. A diákok, osztályfőnökeikkel együtt, önkéntesek, segítségével járták  végig a résztvevő intézmények és civil szervezetek által kialakított állomásokat. A feladatok során - többek között - kipróbálhatták magukat ülőröplabdában, közös kézművesedésben, vak akadálypályán, megismerhették a speciális segédeszközöket. A programot különleges produkció, a paralimpikonok bemutatója zárta.

- Az integrációt, az egyenlő esélyek jelentőségét, fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni – mondja Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. - A sport, a paralimpia az egyik leghatékonyabb eszköze az integrációnak. A paralimpia a mozgássérült, látássérült, enyhén értelmi fogyatékos sportolók olimpiája. Ugyanolyan kemény felkészülést kíván, mint az olimpia, ezért ugyanabban az évben, ugyanazon a helyszínen rendezik meg. 2016. szeptember 7-18. között lesz a következő paralimpia, közvetlenül az olimpia után Rió de Janeiróban. Gőzerővel zajlik a felkészülés. Már öt magyar kijutóval büszkélkedhetünk. Látássérült judóban Szabó Nikolett, mozgássérült sportlövészetben Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula, para-kajak-kenuban Váczi Anita, valamint látássérült kerékpárosaink szereztek még egy kvótát. A sportolók igazi példaképek, azt szimbolizálják, hogy kitartással, akaraterővel bármit el lehet érni, nincs lehetetlen. A mai napon a programon résztvevő gyermekek olyan sportolókat ismerhetnek meg, akik már eddig is szép eredményeket értek el és komoly esélyük van kijutni a 2016. évi paralimpiára.  –emelete ki Szabó László.

A rendezvénye többek között  Csúri Ferenc és Illés Fanni paralimpikon  úszók is tartottak élménybeszámolót .  A  gyerekek  pedig kedves,  aranyos és bátor  kérdéseket is tettek  fel a sportolóknak.          

A Fogyatékos Emberek Világnapjának az egyik legfontosabb üzenete számunkra: valójában nincs külső akadály egymás megértése, elfogadása irányában. Az akadályok ugyanis bennünk vannak, és ha egy kicsit is akarjuk, egy mozdulattal lerombolhatjuk őket – hangsúlyozta Szabó László.

A Világnyitók című program szervezői: Újbuda Önkormányzata és a Nem Adom Fel Alapítvány. Közreműködő szervezetek: a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Down Alapítvány, a Pető Intézet, a Bliss Alapítvány, a Motiváció Alapítvány, a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány, a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ és az Újbuda Prizma Nonprofit  Kft.

- Az élet számtalan területén fontos, hogy kitartóak legyünk, ne adjuk fel – mondta Papp Szabolcs a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője.

– Ez olyan érték, amelyre az élet minden területén (sportolás, tanulás, bármely cél elérése) egyaránt szükség van. Ezzel az attitűddel tudják a fogyatékos emberek leküzdeni a hátrányaikat és ez az, amit leginkább szeretnénk továbbadni a következő nemzedéknek! – hangsúlyozta Papp Szabolcs.

Világnyitók című rendezvény az elmúlt 4 évben közel 1200 kisiskolás vett részt örömmel, érdeklődve és nyitottan. Új információkhoz jutottak, a fogyatékos emberek részvételével pedig személyes tapasztalatokat is szerezhettetek sérült embertársaikkal. A program hosszú távú hatása, hogy az ép és sérült gyermekek közös élményei rugalmasabb világképet alakítanak ki a fogyatékkal élőkről, ezáltal nagymértékben hozzájárulnak a fogyatékos emberek társadalmi elfogadásához.

- Újbuda Önkormányzata felelős társadalmi szereplőként felvállalja, hogy segíti a hátrányos helyzetben lévő embereket. Ösztönző és koordináló szerepével erősíti a helyi közösségeket, együttműködik a civil-, és a vállalati szférával – mondta Dr. Molnár László alpolgármester

Az iskolások között népszerű eszközökön keresztül, egy képregény és egy hozzátartozó animációs film is segítik a társadalmi szolidaritás és elfogadás érzésének kialakítását, és a fogyatékos emberek életének bemutatását. A képregény hősei ép és fogyatékos emberek, akik valós vagy fikciós szituációkban mutatják be azt, hogy egy sérült miben és hogyan válhat értékes tagjává egy közösségnek. A rendezvényen résztvevő gyerekek az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. állomásán spirálozták be azt a képregényt, amelyet ezután emlékül elvihettek magukkal. Munka közben felláttak abba a folyamatba, miként dolgoznak a megváltozott munkaképességű munkavállalók.

A Barba Negra Music Club, Budapest egyik legnagyobb klubja, ahol rengeteg magyar előadó mellett fellépnek a világ számos országából érkező művészek is. Budapest  XI.  kerületének  szívében található szórakozóhely évek óta elhozza a legnagyobb magyar sztárokat, akiket szeretnek a fiatalok, vagy épp a szüleik, így elmondható az is, hogy korosztályokon átívelően szórakoztatják a hozzájuk ellátogatókat.

- Már a kezdetektől fontos számunkra, hogy nálunk ugyanolyan jól szórakozzon mindenki, ezért kiemelten odafigyelünk a fogyatékkal élő emberekre és kedvezményeket biztosítunk nekik – hangsúlyozta Pócsi István szervező.

- Minden évben, december 3-án megnyitjuk kapuinkat, hogy a XI. kerület kisiskolásai megtapasztalhassák a fogyatékkal élő emberek különböző élethelyzeteit, hogy milyen problémákkal találkoznak életük során és ezeket hogyan élik meg. A játékok kipróbálása közben minden résztvevő tanulhat valamit a másiktól és a fogyatékkal élő emberek elmondják, megmutatják, ép társaik hogyan tudják őket helyesen átsegíteni egy-egy akadályon, élethelyzeten. – mondta a szórakozóhely szervezője.

Fogyatékosok Világnapja

A világnap elődje az 1981-1992 között minden év szeptember 18-án tartott Rokkantak Napja volt. A rokkant kifejezés ma már politikailag inkorrektnek számít. Az ENSZ december 3-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává 1992-ben nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira.

A weboldal, a rajta található összes képpel és egyéb tartalommal együtt, szerzői jogvédelem alatt áll.
Copyright © 2013 - Nem Adom Fel Alapítvány - Budapest - Minden jog fenntartva

Style Setting

Fonts

Layouts( inner pages )

Direction

Template Widths

px  %

px  %