A lélek és a szakmaiság nagy találkozása

Vető Anna, a Léleköntő programunk megálmodója, már közel 10 éve oszlopos tagja alapítványunknak. Példaértékű elköteleződése, töretlen szakmai fejlődése teszi oly különlegessé programjukat. Különleges érzékkel fedezi fel az autizmussal élő gyermekek és családjaik szükségleteit, és indítja el őket szakmai tudásával egy jobb élet felé.

Hogyan kerültél kapcsolatba az autizmussal? 

Harmadik gyerekem megszületése után, személyesen, saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen az autizmus és mennyire fontos, hogy a korai években minél intenzívebben foglalkozzunk a kicsivel. Ez a felelősség vitt a további tanulás irányába: a zenei interakciós terápia kapcsolatépítő hatásával ismerkedtem, majd elvégeztem az autizmus szakot is az egyetemen. A szülőkkel való lelki kísérés fontosságát felismerve pedig coach képzést végeztem Németországban.  

Hogyan kerültél a Nem Adom Fel Alapítványhoz? 

Dely Gézát már harminc éve ismerem, a Down Alapítványnál dolgoztunk együtt, s azóta tart a barátságunk. Ő hívott az alapítványhoz dolgozni körülbelül egy évtizede, s itt folytathattam és itt teljesedhetett ki a korábban elkezdett munkám az autizmussal élő gyermekekkel. Nagyon sokat jelent a Nem Adom Fel Alapítvány más területeken dolgozó kollégáinak támogatása, hiszen ez a meglévő szakmai bizalom, a munkaügyesek, pályázatírók, tapasztalati szakértők és más kollégák töretlen segítő háttere és a velük való közös munka biztosítja a csapatunk munkafeltételeit. 

Mit jelent számodra a “nemadomfel”-lelkület? 

A Nem adom fel lelkület bennem a hitemmel függ össze. Hiszem azt, hogy nem véletlenül kaptam valakit társnak, gyermeknek, kollégának, rám bízottnak… Aki a közelembe kerül, azért az emberért én küzdeni szeretnék. Az autizmus fantasztikusan jó gyakorlóterep a kreativitásra. Ha egy módszer nem működik, másikat keresünk, majd harmadikat. S ez akár napi szinten többször is fejtörést okozhat. Mindig az a kérdés: most, épp, ebben a helyzetben, mit él meg ez a gyermek, vagy ez a szülő, s én hogyan reagálhatok erre a legnagyobb elfogadással és kreativitással? Hogyan lehetek kiszámítható, következetes, hiszen ez ad biztonságot, de eközben hogyan lehetek mégis rugalmas? Hálás vagyok, hogy napi szinten alakulhatok, változhatok, tanulhatok ebben a közegben.  

Mottóm Mustó Péterrel: „Mindig örömmel tölt el, ha az embereknek sikerült valami és mindig szerettem nézni, ahogyan a növények növekedtek. A feladat az, hogy meg tudok-e szeretni mindent, ami van.” 

Ha van egy kis szabadidőd, mivel töltődsz fel? 

Nagyon szeretek kirándulni a családommal, párommal. Szeretem a csendet, szeretem fülelve járni az erdőt, felfedezni az élet nyomait, szeretem azt is, hogy nyaranta nagyobb túrát, zarándoklatot teszünk. Jó megmérni magamat, a kitartásomat egy hátizsák alatt… Szeretek beszélgetni, szeretek énekelni, szeretem az embereket… 

Annával beszélgetni mindig egy élmény. Személyisége, szakmaisága, és elkötelezettsége az alapítványon belül is példaértékű. Ezért is tudjuk biztosan, nemadomfelesnek lenni jó!  

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content