Befogadó önkéntességről: mindenkinek

Megjelent az Önkéntes Szemle szakmai folyóiratának friss száma, benne a Nem Adom Fel Alapítvány csapatának cikkével. Az írás a befogadó önkéntesség fontosságára hívja fel a figyelmet, továbbá arról mesél, miként igyekszik a Nem Adom Fel Alapítvány inkluzív önkéntességgel foglalkozó csoportja elfogadottabbá tenni az önkéntességnek ezt az eltérő formáját. A cikk tartalmáról, és a „Te is lehetsz önkéntes!” csoport mindennapjairól a következőkben számolunk be.

Mi jut eszünkbe, ha az önkéntesség szót halljuk? Azontúl, hogy olyan tevékenység járhat az eszünkben, amiért nem várunk ellenszolgáltatást,  ami  segítséget nyújt másoknak, az önkéntes tevékenység befogadó csoportja általában azok közül kerül ki, akiket a társadalom hátrányos helyzetűnek ítél.

Ezt a nézőpontot szeretnénk mi a Nem Adom Fel Alapítvány jóval árnyaltabbá tenni. Áprilisban indított, befogadó önkéntességgel foglalkozó csoportunkban, arra szeretnénk bíztatni mindenkit, hogy vállaljon önkéntesmunkát, függetlenül attól, hogy milyen nemű, korú, honnan érkezett, hogy fogyatékossággal él –e vagy éppen anélkül. Partnereinkkel, a spanyolországi Escafandra Búvárklubbal, illetve és az olaszországi LUNEnuove Egyesülettel, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy létrehozunk az önkéntesség iránt érdeklődők számára egy biztonságos, informatív és inkluzív teret.

Együttműködésünk, ami az Erasmus+ program keretében valósul meg, az említett áprilisi indulástól számítva 2022 augusztusáig tart, mely idő alatt a partnerszervezetek (online vagy személyes) találkozókat szerveznek, és saját tapasztalataikat felhasználva, közösen gondolkodnak a fogyatékossággal élő fiatalok szabadidő szervezéséről, illetve mint ennek egyik nagyszerű formájáról, az inkluzív önkéntességről. A projekt részeként néhány fiatalnak lehetősége lesz kipróbálni magát önkéntes feladatokban a résztvevő szervezeteknél, majd pedig egy nemzetközi találkozón is részt venni, ahol megoszthatják tapasztalataikat.

Bár a csoport alap gondolatait a fent említett három partner határozta meg, , a napi munka valójában az „önkéntesektől önkénteseknek az önkéntességről” elven alapszik. A csoportba kikerülő tartalmak elkészülését minden lépésben önkéntesek (közöttük fogyatékossággal élő fiatalok is) segítik: a megfelelő koncepciók kialakításán át, a fordítási folyamatig – úgy gondoljuk, ettől lesz igazán hiteles, ami kikerül, hisz önkéntesek írnak arról, amit ők is megélnek. Posztjaink minden esetben négy nyelven (magyar, angol, spanyol, olasz) jelennek meg az inkluzivitás jegyében, amelyeknek a fordításában és lektorálásában is önkéntesek vesznek részt. Rövid szövegeink a hét több napján válnak láthatóvá a célcsoport számára, s azon igyekszünk, hogy ezek a posztok változatosan és relevánsan érintsék a főtémát.

Örömmel jelenthetjük hogy a csoport tagjainak száma szépen gyarapszik – pillanatnyilag már több mint kétszáz főt számlál, s csapatunk tagjai minden nap azon dolgoznak, hogy ezt minőségi tartalommal hálálják meg. Májusban elkészült a projekt első hírlevele, amely azt a célt szolgálta, hogy a lehető legtöbb érdeklődőhöz elvigyük csoportunk hírét, legyen az bármely országból, bármennyi idős, éljen fogyatékossággal, hátránnyal vagy anélkül. Hisszük ugyanis – annak ellenére –, hogy a világ különböző tájairól érkeztünk, különböző nyelvet beszélünk, és különböző technikákkal dolgozunk, a célunk azonos: szeretnénk egyenlő esélyt és lehetőségeket biztosítani a fogyatékossággal élő és egyéb élethelyzetben élő emberek szeretnénk, ha olyan környezetben tudnának dolgozni, és élni, amely megfelel az igényeiknek és ahol ki tudják bontakoztatni egyéni tehetségüket. Amennyiben inkluzív önkéntességgel foglalkozó csoport ebben segítségükre lehet, akár csak egy apró lépéssel közelebb léphetnek a fenti célhoz, úgy hisszük, hogy minden ebbe fektetett időnk és energiánk sokszorosan megtérül.

Ha részletesebben szeretnél olvasni az  inkluzív önkéntességről, s a Te is lehetsz önkéntes csoportról, azt a következő linken teheted meg:

Az Önkéntes Szemle aktuális, teljes száma: https://www.onkentesszemle.hu/aktualisszam3/

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Megszakítás