Autizmus Világnap 2020 – Interjú Molnár Csillával

Április 2-a az Autizmus Világnapja. Ezen a napon világszerte az autizmus spektrumzavarra hívják fel a figyelmet, amely tízmilliókat érint a földön. Kollégáink közül is többen élnek ebben az élethelyzetben és gondoltuk megkérdezzük őket, hogyan élik meg a napokban a koronavírus által kialakult állapotot, miben jelent ez nehézséget számukra. A Világnap alkalmából ezen a héten minden nap egy autizmussal élő kollégánkkal történő beszélgetést olvashatjátok.

Autizmussal élőként, hogyan éled meg a járványhelyzetet?

Mint autista, nagyon megijedtem az első napokon a hirtelen sok változástól, de később hozzá szoktam és gyakran vagyok otthon.

Mit csinálsz otthon? Mi változott a korábbi, rendes életedhez képest? Mi az, ami hiányzik?

Mivel nem kell dolgozni menni, így addig alszom amíg akarok, aztán reggelizek, tévén figyelem a mostani helyzetet, kora délután ebéd, utána kis pihenő, majd csinálom az egyik kedvenc hobbimat, késő délután vacsora, aztán este zuhanyzok és utána folytatom a hobbimat. Végül: fogmosás, esti torna és alvás. A lényeg, hogy a kedvenc dolgaimra is legyen időm. Változás: hétköznap is otthon vagyok. Néha sétálok a környéken és mivel sok olyan hely zárva van (pl: mozi, múzeum) ahol lehet szórakozni, mást nem tudok csinálni. Hiányoznak azok a programok, ahol találkozhatok olyan emberekkel, akik elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Az is hiányzik, amikor a munkám miatt új helyeken mászkáltam a városban.

Mi az, amire most több időd jut? Mire figyelsz jobban?

Több időm van otthon rajzolni, zenét hallgatni. Még jobban figyelek a saját egészségemre a koronavírus miatt. Több gyümölcsöt és zöldséget eszem. Régen és most is otthon tornázok.


Mi ad erőt a mindennapokban, hogyan tudod átvészelni ezeket a napokat?

Az segít, hogy otthon kapok elég támogatást, a családomtól. A másik: gondolatban azt gondolom, hogy ezt is túlélem majd. Az én életemben is volt nehéz korszakom és sikerült túlélnem.


Az interjút Dubniczki Csilla kolléganőnk készítette.

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content