Csizovszky Andi

Andi a Roll Natural formáció tagja, szerintem már begördülték a fél országot. Nem akadályozza őt a kerekesszék abban, hogy a csoporttársaival felfedezze Magyarország természeti szépségeit, akadálymentes kirándulóhelyeit. Az irodában ritkán van bent, többnyire otthon dolgozik, vagy a várost járja, szervez, pályázati beszámolókat ír.

Bár van segítsége, Andi azért egyedül is elboldogul, sőt a napi teendőkön kívül 20 éve van barátja, akivel hat éve él „párkapcsolatban”, igaz külön, de mégis együtt. 8 hetes volt, amikor egy lázgörcs miatt két hétre kómába esett, de egészségesen adták haza. 1,5 évesen derült ki, hogy sérült emberként kell élnie az életét. Felállítottak egy diagnózist, Little-kórt, amit 44 éves korában átminősítették csecsemőkori agyi bénulásra. Akkor azt mondták az orvosok, hogy egész életében csak feküdni fog. Szerencsére nem lett igazuk.

Csizovszky Andi

Csilla: Hogyan telt a gyermekkorod?

Andi: Normál suliba jártam 4. osztályig, de nem fogadtak be és magántanuló lettem. Közben jártam a Villányi úti mozgásjavítóba, majd felsőben a Mexikói úti általános iskolába. Bentlakásosként, ezek igazán nehéz évek voltak. Telefonközpontosnak tanultam, de sohasem dolgoztam ebben a munkakörben, mert nem voltak akadálymentesek a munkahelyek, a sok lépcsőn nem lehetett közlekedni. Estin leérettségiztem, dolgoztam a Főkefénél, de annak is áttették a telephelyét, ami már messze lett volna nekem. Közben Édesanyám 2012-ben meghalt, azóta egyedül élek.

Csilla: Hogyan kerültél az Alapítványhoz és mi itt a feladatod?

Andi: 2018. augusztusától vagyok itt, a 2017. májusában alakult Roll Natural környezetvédelemmel foglalkozó csoportban dolgozom. 12-en vagyunk, Szilágyi Adrienn vezeti a csoportot. Kirándulásokat, túrákat és tárlatvezetéseket, érzékenyítéseket szervezünk, és játékokat a környezetvédelem jegyében iskolásoknak. Voltunk állatkertekben, Tihanyban, barlangászni, lovagolni, sok szép helyen az országban. Célunk, hogy a sport, a kirándulás, a kultúra is akadálymentesen elérhetővé váljon a fogyatékossággal élők számára is. Én is részt veszek ezeken a programokon és a szervezésből is kiveszem a részemet.

Csilla: Mi a legnagyobb akadály szerinted?

Andi: Ami néhány ember fejében van (de ezt ne írd le!, – kéri – de leírom, mert fontos). Amikor a szülő azt mondja a gyerekének, hogy ne nézz oda, ne menj oda, mert elkapod. Az emberi butaság a legnagyobb akadály.

Csilla: Mit jelent neked a Nem Adom Fel?

Andi: Szeretek itt dolgozni, mert itt nem azt nézik, mit NEM tudok, hanem, hogy MIT tudok hozzátenni az Alapítvány életéhez, és elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Szerencsére én is ilyen pozitív gondolkodású vagyok. Az Alapítvány felfogása, értékrendje egyezik az enyémmel. Itt nem tűnik ki, ha az ember valamilyen sérültséggel él, segítjük egymást. Az EMBER-t nézik az értékeivel együtt és nem a hátrányait. Egy szóval a „nemadomfel” érzés: ELFOGADÁS.

Csilla: Szabadidődben mit csinálsz szívesen?

Andi: Imádok csavarogni a városban. A barátokkal színházba, koncertekre járunk. A szenvedélyem a rejtvényfejtés, de már nem papír alapon, hanem interneten. És be is küldöm a megfejtéseket. Már nyertem egy csomó mindent.

Csizovszky Andi és a Roll Naturals csapata


Csilla: Álmod, vágyad?

Andi: Budapest és Magyarország legyen teljesen akadálymentes. Ne csak 50 km távolságra vigyen el a busz, mert kerekesszékkel közlekedsz. Ha egyáltalán felvesznek kerekes székes utasként, és az akadálymentes lakások ne csak vágyálmainkban létezzenek. Ne legyenek számunkra elérhetetlen dolgok az utazás, kultúra, sport és az élet bármely területén.

Csilla: Mottód?

Andi: A kis hercegből Antoine de Saint-Exupéry mondata, örök érvényű igazság: ,,Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

“Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” János 3,16

Szöveg: Dubniczki Csilla

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content