Kalmár Judit – Nem Adom Fel Egyéniség

Eredeti hivatását tekintve óvópedagógus, de mi a Nem Adom Fel Alapítvány tréningcsapatának a szakmai vezetőjeként ismerjük. 2013 óta dolgozik Alapítványunknál, előtte más civil szervezetek munkáját segítette. Emellett számos tanfolyamot is végzett, felsorolni is sok lenne.

A szakmát valójában nem itt és nem most kezdte: Judit két sérült gyermeket nevelt fel, anyaként, szülőként, szakemberként, pedagógusként otthon van a fogyatékosságügyben, naprakész a társadalmi elfogadás és elfogadtatás témakörében, és ehhez megvannak az eszközei is. Tapasztalati szakértőink az ő irányítása, tanácsai alapján tartják szemléletformáló foglalkozásaikat óvodákban, iskolákban, cégeknél, Erzsébet táborban, a Szigeten vagy évente a Világnyitók rendezvényen a Barba Negrában.


Csilla: Hogyan kerültél a Nem Adom Fel Alapítványhoz?

Judit: Még a Kézenfogva Alapítványban dolgoztam és sok közös munkánk volt a Nem Adom Fel Alapítvánnyal. Volt egy közösen tartott képzésünk, amikor felkészítettük a felnőtt, tanulásban akadályozott fiatalokat arra, hogyan tudják vállalni önmagukat, hogyan legyenek arra büszkék, hogy mi az erősségük és a gyengeségeiket pedig fogadják el. Nekem akkor volt lehetőségem a pedagógus kollégáknak a saját anyai élményem, megakadásaim, örömeim bemutatására. Mivel ez a képzés 3 napos volt és ott is aludtunk, nagyon felvillanyozott az éjszakákban menő beszélgetés. Ki, mit hogyan látott, mi volt a tapasztalata. Ezért és az ilyen fajta munkákért kezdett hevesebben dobogni a szívem. Úgy éreztem itt a helyem! Aztán 2013 óta itt ragadtam.

Kalmár Judit


Csilla: Mi a fő feladatod?

Judit: Szakmailag irányítom a tapasztalati szakértőket. Tréningeket szervezünk egymás megismerésére és a szakmai munka minőségének javítása céljából. Közös ötletelés alapján készülünk az érzékenyítő tréningekre, annak függvényében, hogy mikor hova megyünk, óvodába, iskolába, cégekhez, mind más szempontokat igényel, más célcsoportnak szól.

Csilla: Hogy érzed magad? Te is részese vagy a „nemadomfel” lelkületnek?

Judit: Imádom ezt a munkát! Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez a másik álmaim munkája. Szerencsém van, mert érintett szülőként, szakemberként össze tudom kapcsolni a különböző területeket, a pedagógiát, pszichológiát, a szociális munkát, a tréneri képességeimet. Folyamatosan tanulunk egymásról és egymástól. Az látszik, hogy önismeret,- és önazonosság nélkül nem lehet végezni ezt a munkát. A „nemadomfel lelkületet” abban látom, hogy akik idejönnek hozzánk fiatalok, azoknak hitet adunk, hogy felismerjék saját értékeiket, a munka szépségét. Hogy amire azt hiszik, hogy a hátrányuk, abból előnyt kovácsoljunk. HozzásegítjükŐket, hogy merjenek nagyot álmodni. Megtanítjuk önállóan dolgozni, élni, felelősséget vállalni saját magukért, társaikért, a közösségért. Mindig hangoztatom, hogy igenis legyenek büszkék magukra, fogadják el önmagukat, és fogadják el a másik különbözőségét!

Megpróbáljuk a fiatalok képességeire építve megtalálni – Velük együtt – a hozzájuk legjobban illő munkafolyamatokat. Nem csak szakmailag, hanem magánemberként, érzelmileg is tudjuk őket támogatni. Fontos az érzelmek megélése, kimutatása a másik felé.

Szöveg: Dubniczki Csilla

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content