Önkénteseink: Interjú Kondacs Andrásné Kati mamával

Nagyon sokan csak Katimamaként ismerik. Régi motoros a Nem Adom Fel Alapítvány önkéntes csapatában. Igazi tyúkanyó, mindenkihez van egy-két kedves, jó szava és akkor a humoráról, a nevetéséről még nem is beszéltünk. 61 évesen is olyan fiatalossággal, vitalitással mozog, hogy bárki megirigyelhetné. Bár még aktívan dolgozik a Szent István Egyetem Szarvasi Tessedik Campusán recepciósként, minden nagyobb Nem Adom Fel rendezvényen, koncerten ott van.

Csilla: Hogyan kerültél kapcsolatba a Nem Adom Fel Alapítvánnyal?

Kati mama: Öt évig Budapesten éltem és dolgoztam egy Burger Kingben. Akkor kerültem kapcsolatba az Alapítvánnyal, és ez alatt rendszeres önkéntese voltam a csapatnak. Először 2013-ban, amikor Nick Vujicic magyarországi látogatására kerestek önkénteseket. Azóta minden előadásán ott voltam, 2016-ban és tavaly is. Az együttes kulisszái mögött főleg, ott segédkeztem. Az első igazi önkéntességem akkor volt, amikor az Alapítvány, és az együttes is részt vett egy daganatos beteg kisfiú, Gézu kezelésére szervezett jótékonysági koncerten és gyűjtésen, ami a FONÓ-ban volt. Ő sajnos már nincs köztünk, de a betegségből való felépülése után még volt pár szép éve. Gézu sokszor eszembe jut azóta is. A lényeg, hogy a mai napig tagja vagyok az önkéntes csapatnak és nagyon sok helyen megfordultam velük.

Kati mama - Nem Adom Fel Alapítvány Önkéntesség

Csilla: Milyen önkéntes feladatokban vettél részt szívesen?

Kati mama: Ott voltam, amikor az első kalapácsvágás megtörtént a Kávézónak, voltam Borsodban, jártam többször a Parlamentben, A38 Hajón, a Sziget Fesztiválon, egy darab önkéntesként vettem részt a CIPŐ emlékkoncertjén, ahol a kiscsapat zenélt, énekelt. Részese voltam a debreceni táboroknak, ott kaptuk Czakó Gabikáékat hálótársnak, ahol a konyhában matracon vészelték át a tábor éjszakáit, a fürdőt csak a csapat úgy tudta megközelíteni, ha átléptek rajtuk. 6 személy kezdte az apartmanban, de volt olyan este, amikor 14 fő aludt keresztbe kasul. Sütöttünk palacsintát, engem is bedobtak a medencébe, szeltük a tortát, díszítettük a kávézót zárás után, hogy másnap a szülinapot rendje módja szerint ünnepeljük. Átvészeltem két Sziget Fesztivált sátorban, matracon. Gyűjtöttünk adományt karácsonyra. Kísértem a Vaskó Marcsit a metrón, buszon, és valahogy Ő mindég jobban tudta merre kell menni, mint én, aki lát. Böjte Csabával Arénáztunk, hajóztunk a Dunán. Jártunk Gyulán, ahol énekelt, zenélt a csapat. Szarvason finom sütivel kedveskedtem az Erdélyből hazatérő kiscsapatnak. Gyógyítottam finom nedűvel Némcit a Balatonnál, a gitáros fiú randiját is segítettem. J Mostam, főztem Barnára Borsodban. A Never Give Up Gospel kórussal Ágival az élén, és a kedves zenerajongókkal a Nemzetiben is minden évben részt vettem. Rengeteg szép emlékem van, amire nagyon szívesen emlékszem vissza. Nincs külön feladatom, amióta hazaköltöztem, kevesebbet vagyok Budapesten, de próbálok a rendezvényeken részt venni. Nagyon hiányzik a csapat.

Csilla: Mit jelent számodra a „nemadomfel” lelkület?

Kati mama: A másoknak való segítést, és a saját magamon való segítést is jelenti számomra.

Csilla: Mi az önkéntesség szépsége, nehézsége?

Kati mama: Önkéntesség szépsége? Szerintem az elmúlt évek alatt szerzet öröm, bánat, és rengeteg élmény, amit soha senki nem vehet el.

Kati mama - Nem Adom Fel Alapítvány Önkéntesség

Csilla: Most a járvány idején, hogy nincsenek rendezvények, mivel töltöd a napjaidat?

Kati mama: Jelen pillanatban a járvány idején is dolgozom, a kollégiumunkat ki kellett üríteni, és a katasztrófavédelemnek előkészíteni, ha ne talán baj lenne városunkban és a környékén. Jelenleg az utazást kerülöm, maradnak a Facebook csoportok és a telefon, amin tartom a kapcsolatot az ismerősökkel, barátokkal.

Csilla: Mi a terved a járvány után?

Kati mama: Nem tudom, ezt majd az idő fogja felülírni.

Csilla: Mit üzensz azoknak, akik még csak tervezik, hogy közösségi szolgálatot teljesítsenek vagy önkéntesnek álljanak?

Kati mama: Unokáimat is és Magdianyust is rávettem, hogy önkénteskedjenek, szerintem jól választottam. Igaz inkább alkalmanként, de segít a beilleszkedésben, és a sérült EMBEREK elfogadásában. Az önkéntesség mindenképpen sokszínű tevékenység, rengeteg tudást lehet szerezni, emellett a szabadidő hasznos eltöltése, és nagyon jó önismeret fejlesztő tevékenység.

Csilla: Kedvenc mottód, idézeted van-e?

Kati mama: Mottó: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen.” Mindenkinek elég ereje van ahhoz, hogy elviselje mások bajait.

Váci Mihály idézet:

„És érezzék egy kézfogásról rólad,

hogy jót akarsz, és te is tiszta jó vagy,

s egy tekintetük elhitesse véled:

szép dolgokért élsz – és érdemes élned.”


Üdvözlettel: Katimama Barnásan csak Katmam.


Szöveg: Dubniczki Csilla

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content