Önkénteseink: Interjú Sudár Henivel

A jelenlegi helyzetben nincsenek rendezvényei az alapítványnak, kávézónak, az együttesnek, a kórusnak sincsenek fellépései. De ugyanúgy vannak önkénteseink, akik már várják, hogy újra együtt lehessenek a „nemadomfeles” csapattal. Olyan embereket kerestünk, akik már régóta erősítik az önkéntes csoportot, akikre minden helyzetben lehet számítani. Kíváncsiak voltunk, hogy a koronavírus idején, mit csinálnak, mivel töltik a napjaikat.

Csilla: Kérlek, pár szót mesélj magadról!

Heni: A nevem Sudár Henrietta. 21 éves vagyok és a családommal egy Pest megyei nagyközségben, Felsőpakonyban, élünk. Jelenleg passzív tanulmányokat folytatok a Semmelweis Egyetem Pető András karán. A tanulás mellett a tánc, ami meghatározza az életemet. Amolyan másik „hivatás”-ként tekintek rá!

Csilla: Hogyan kerültél kapcsolatba a Nem Adom Fel Alapítvánnyal? Hogyan lettél önkéntes, mióta vagy nálunk?

Heni: Ha jól tudom ez az 5. évem Nem Adom Fel Önkéntesként. Az alapítvánnyal édesanyám munkatársa által kerültem kapcsolatba. Ő is az önkéntesek egyike volt. Bemutatott a drága Csorba Nórinak és onnantól kezdve kezdtem el én is részt venni a programokon. Emlékszem az első alkalommal még nagyon idegen volt nekem ez az egész, mivel nem tudtam, hogy jól csinálom-e a feladataimat, de aztán a befogadó környezet segített megnyugodni és belerázódni a szerepbe.

Csilla: Mi a feladatod, milyen “munkákban” veszel részt szívesen? Mit jelent neked a “nemadomfel” lelkület?

Heni: Részt vettem több Piacok Napján, Fogyatékosok Világnapján, Múzeumok Majálisán. Volt, hogy kisgyerekekre vigyáztam a Léleköntő program keretein belül, valamint Anyák napi rendezvény alatt. Lehetőségem volt részt venni Nick Vujicic rendezvényén, mint önkéntes és második alkalommal, mint csoportvezető, valamint még számos kisebb programon tudtam segíteni az alapítvány munkáját. Talán a legnagyobb kihívást a minden évben megrendezendő Sziget Fesztivál adta. Ott az XS LAND munkáját segítettem. Nekem ott bontakozott ki az igazi „nemadomfel” lelkület. Egy héten át annyi tudást, szeretetet, tapasztalatot kaptam, hogy mindig feltöltődve érkeztem haza a fesztiválról. Számomra a Nem Adom Fel egy inspiráló közösség, ahol az ember tényleg önmaga lehet és befogadásra talál!

Sudár Heni - Nem Adom Fel Alapítvány önkéntes


Csilla: Mi az önkéntesség szépsége, nehézsége? Miért jó önkéntesnek lenni?

Heni: Az önkéntesség szépségét nehéz megfogalmazni. A legfőbb dolog a segítségnyújtás, de ennél sokkal többről van szó. Mosolyt tudsz csalni az emberek arcára, olyan dolgokkal, amik neked nem okoznak fáradtságot, de másoknak nehézségek a mindennapokban. Az önkénteskedés által megtapasztalhatod milyen csak simán adni, anélkül, hogy kapnál. Végül pedig ráeszmélsz, hogy mégis kaptál. Számomra nagyon fontos, hogy sokat tudjak adni! Természetesen vannak nehéz pillanatok, vannak olyan esetek, amiket nem tudsz megoldani, de ebből is tanul az ember, és folytatja tovább!

Csilla: Most a járvány idején, hogy nincsenek rendezvények, mivel töltöd a napjaidat? Mi hiányzik, mire figyelsz jobban? Mire jut több/kevesebb időd? Ilyenkor mit csinálnak az önkéntesek?

Heni: A járvány eléggé bekorlátozza a napjaim. Próbálok több időt magamra fordítani. Megismerni jobban, hogy miket is szeretek csinálni, mivel akarok többet foglalkozni. Nagyon sokat táncolok. Ezáltal tudom, kifejezem magam a leginkább. Hiányzik a közösség, a rendes rutin. Könnyen elveszek a feladataim között, és végül semmihez sincs motivációm. Próbálok figyelni arra, hogy tartsam a kapcsolatot a világgal, de a bezártság sok időt teremt a lecsendesedésre. Önkénteskedésre számos lehetőség fennáll így is! Sajnos én még nem csatlakoztam ezekhez a programokhoz, de felfigyeltem rájuk. Sérült gyerekek szülei keresnek a járvány idejére gyerekfelületet, valamint az, aki abszolút nem tud kimozdulni, online korrepetálással segítheti a Máltai Szeretetszolgálat munkáját.

Csilla: Milyen terveid vannak, ha ennek az egésznek vége?

Heni: Van pár projekt ötletem a tánccal és az önkénteskedéssel kapcsolatban, amit a jövőben szeretnék megvalósítani. Ehhez kellő tudás és tapasztalat szükséges így szeretnék elkezdeni dolgozni, valamint, ha már biztonságos, akkor külföldre is kiutazni.

Sudár Heni - Nem Adom Fel Alapítvány önkéntes


Csilla: Mit üzensz azoknak, akik még csak tervezik, hogy közösségi szolgálatot teljesítsenek vagy önkéntesnek álljanak?

Heni: Csak csináld! Jelentkezz! Indulj el az úton! Nem fogod megbánni!

Csilla: Kedvenc mottód, idézeted van-e? Vagy egy jó történeted, sztorid az Alapítványnál töltött önkéntes éveidből?

Heni: „Egy szerető arcot látni annyi, mint érezni egy békés szívet!”

Szöveg: Dubniczki Csilla

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content