Szabó Rita

Az Együttes egyik szólistája Bődi Bandi bácsi egyik kedvenc önkéntese, Szabó Rita. Rita a sok önkéntes közül az egyik, aki segíti Bandi bácsit abban, hogy eljusson a próbákra, koncertekre és ezzel óriási örömöt okoz a mi Úriemberünknek, aki mindig a villamoson elmondott versekkel, elénekelt dalokkal hálálja meg ezt Ritának. Rita ezen kívül számos nagyon fontos program szervezésében, lebonyolításában segédkezik az Alapítványnak, hiánypótló az ő jelenléte és pozitivitása!

Hogyan kerültél kapcsolatba az Alapítvánnyal és lett belőled Nem Adom Fel Önkéntes?

Az egyik évfolyamtársam az egyetemen már nagyon régóta önkénteskedett az alapítványnál, és rengeteget mesélt róla. Egyszer elhívott egy iskolába egy érzékenyítő alkalomra. Egy Zozó nevű, kerekesszéket használó fiatalemberrel dolgoztam aznap együtt. A gyerekek egymás után jöttek csoportokban, és különböző kérdéseket tehettek fel Zozónak. Zozó, humorérzékével és kommunikációs táblájának használatával nagyon érdekessé és vidámmá tette az egész alkalmat, minden gyerek egy plusz, extra élménnyel ment haza aznap. Valahogy annyira megérintett és elkapott az egész alkalom és az ott dolgozó emberek hozzáállása és felfogása magáról a fogyatékosságról, hogy rájöttem én is része szeretnék lenni az alapítványnak. Ami érdekes, hogy maga a Nem Adom Fel Alapítvány már körülbelül tizenkét éves korom óta ott volt a közelemben, mert sokat jöttek a gimnáziumunkba zenekarral fellépni vagy érzékenyíteni. Szóval már nagyon régóta az életem része, de csak 20 éves koromban lettem igazán a tagja.

Milyen önkéntes feladatokban volt már részed?

Nagyon sok csodálatos és élménydús önkénteskedésen vehettem részt a Nem Adom Fel Alapítványnál, nem fogom tudni az összeset felsorolni, de egy párat mégis megpróbálok megemlíteni, amik meghatározóak voltak. A Nem Adom Fel Tábornak kétszer is részese lehettem. Egyszer csapatvezetőként, egyszer pedig személyi segítőként. 2016-ban volt lehetőségem egy csodálatos csapattal elmenni Lettországba, ahol egy Erasmus+ programon vettünk részt, ami az emberek közötti egyenlőségről szólt. 2018-ban, a Piacok napján az önkéntesek koordinálásában segédkeztem. Egy nemzetközi zenész-együttes-kórus találkozón is részt vehettem, a MAKELLOS Fesztiválon, amit a Nem Adom Fel szervezett itt Magyarországon. Többek között ezen a programon a külföldről érkező csapatoknak segítettem egy Hop-on-hop-off buszutat megszervezni. Ami külön jó volt, hogy én is velük utazhattam a buszon! J Nick Vujicic látogatásánál önkéntesként vettem részt amikor a Jégcsarnokban kellett rengeteg embert mozgatni, ez egy szintén felemelő élmény volt! Decemberben kettő nagyobb alkalom van, ahol általában a Nem Adom Fel önkéntesek segédkeznek. Az egyik a Világnyitók napja. Ez a program december első napjaiban vagy november végén zajlik és újbudai iskolák diákjainak érzékenyítéséről szól. A másik nagyobb decemberi program a Fogyatékossággal élő személyek világnapja, december 3-a. A Világnyitók napján egyszer, a Fogyatékossággal élő személyek világnapján pedig kétszer is részt vehettem. Egyszer a pakolásban és az előkészületekben segédkeztem, másodszor pedig kísérő voltam, avagy a gyerkőcöket kísértem egyik állomásról a másikra. Nem is olyan régen pedig a Léleköntő program által szervezett Anyák napján vigyáztam egy-két súlyosan halmozottan fogyatékos gyermekre. Mondanom sem kell, hogy ez is egyben tanulságos és hatalmas élmény volt!

Egyik kedvenc dolog, amit olyan gyakran igyekszem csinálni, amilyen gyakran csak tudok, az egy idős úr, a gyönyörű hangú Bandi bácsi kísérése kórus próbákra.

Mit jelent számodra NEM ADOM FEL Önkéntesnek lenni?

NEM ADOM FEL Önkéntesnek lenni számomra azt jelenti, hogy egy szuper elfogadó és befogadó közösségnek lehetek a tagja, amivel teljes mértékben tudok azonosulni és csodálatosan inspiráló emberekkel találkozhatok minden önkénteskedés folyamán! Ezekkel az emberekkel egy közös célunk van, hogy felkeltsük a figyelmet a fogyatékossággal élő személyek társadalomba való teljes integrációjához, ezért a célért dolgozunk együtt!! J

Mi volt a legváratlanabb, legizgalmasabb, legmeglepőbb, legmeghatóbb, legviccesebb, leg… élményed NEM ADOM FEL Önkéntesként?

Nagyon kiemelnék egy dolgot, ami a legjobb volt, mert annyi szép és jó dolog történt velem az önkénteskedések során! Ugyanúgy lenyűgözött az is, amikor Lettországban a tengerparton csapatunkkal örömködtünk a hullámzó víznek, mint amikor Domi, egy autizmus spektrumzavaros srác, aki nagyon nehezen nyílt meg nekünk eleinte, Nem Adom Fel táborban rajzolt a csapatplakátra, vagy amikor a villamos ablakán beszűrődő naplementében Bandi bácsi mesélt az életéről.

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content