Isten képmása vagy, tehát értékes! – Interjú Dr. Nagy András jogásszal

Mindig is tisztelem és becsülöm azokat az embereket, akik soha nem adják fel álmaikat. András is közéjük tartozik, aki tanult, egyetemet végzett, jogász lett. Példaképe lehet azoknak az embereknek, akik vallják és hiszik, hogy a fogyatékosság nem lehet akadálya a hivatásnak, családalapításnak, a mindennapi munkának és az életnek.

Mi az, amit még nem tudunk rólad? Mesélnél pár szót magadról?

Dr. Nagy András vagyok, Kecskeméten élek a feleségemmel. 15 éves koromig a Pető Intézetbe jártam, ott végeztem el az általános iskolát. A Piarista Gimnáziumban érettségiztem, majd a jogi egyetem elvégzése következett. Hát így került a nevem elé az 3 karakter. Súlyosan mozgássérült vagyok, ami a születésemkor fellépő oxigénhiány következménye. Isteni csoda, hogy ez az esemény csak az agyam mozgásközpontját érintette. Elektromos kerekesszékkel önállóan közlekedek, a számítógépet fejpálcával irányítom.

Esküvői portré

Hogyan kerültél az Alapítványhoz és mi itt a fő feladatod?

Papp Szabit régebb óta ismerem, mint az Alapítványt. Az egyik Boccia versenyen majdnem egy éjszakát beszélgettünk. Ekkor vált nagyon szimpatikussá a Nem Adom Fel. Jó döntés volt beadni a jelentkezésem. Jogászként dolgozom itt – azt hiszem – 8 éve. Szerződéseket, jegyzőkönyveket írok, jogi kérdésekre igyekszek válaszolni és a szervezet szabályszerű működésének biztosítása is jelentős részben az én feladatom. Külön ajándék, amikor egy-egy érzékenyítésen is részt vehetek.

Mit jelent neked a “nemadomfel” érzés, lelkület?

Böjte Csaba testvér egyik mondata jut eszembe: „Isten nem alkot selejtet! Azt hiszem, az Alapítvány legfőbb küldetése, hogy ezt a mondatot megélje, hitelesen képviselje és hirdesse a mindennapokban. Úgy tapasztalom, hogy huzamosabb ideig csak azok maradnak meg ebben a közösségben, akik megértik és teljes mértékben magukénak érzik ezt a gondolatot. Nem a bőröd, vagy a szemed színe számít, nem az, hogy a szádhoz tudod emelni a kanalat, vagy sem, esetleg nem az, hogy az „átlagos” módon érzed, érted a világot, vagy nem. A lényeg: Isten képmása vagy, tehát értékes. Élj ennek tudatában és mások szolgálatában.

Szabadidődben mit csinálsz szívesen?

Istennek hála, viszonylag sokat lehetek kamaszodó (nagy)lányommal, Noémivel, aki az édesanyjával él. Eddigi életemben sok ajándékot kaptam, csomó csodát megtapasztaltam, de a legnagyszerűbb dolog az ő létezése. Sokat foglalkozom a parasportokkal. Boccia edző vagyok, elnökként vezetem a Kecskeméti Mozgáskorlátozottak Sportegyesületét, alelnöki tisztséget töltök be a Magyar Para Boccia Szövetségnél. Feleségemmel nagyon szeretünk kirándulni, előadásokra, moziba járni, vagy csak egyszerűen sétálni, fagyizni, esetleg egy finom bort megkóstolni. Sajnos az olvasás általában tolódik, pedig egy megkezdett könyv most is itt vár az asztalon.

Milyen terveid, álmaid vannak a jövőben?

Bakancslistám nem igazán van. Szeretnék jó apa és jó férj lenni. Azt hiszem, ez önmagában is kitesz egy komplett életprogramot. Évek óta bujkál bennem egy könyv, ami talán egyszer majd a monitoron, esetleg szép kötésben is megjelenik. Az is lehet, hogy ehhez még élnem, érnem kell pár évet. Talán kissé giccses gondolat, de szeretnék olyan szentestét/szentestéket, amikor nem a roskadozó asztal mellett ülök a jó meleg szobában, hanem pl. hajléktalannal teázunk egy parkban, vagy egy kórházban töltöm az estét azokkal, akiket ekkor sem tudtak hazaengedni.

Van-e kedvenc történeted, idézeted, mottód, ami téged és az életfelfogásodat tükrözi?

Sok kedvenc idézetem van, többnyire az evangéliumokból. „Ne félj, csak higgy!” (Márk 5:36) Eléggé aggodalmaskodó ember vagyok, szeretem bebiztosítani magam, amennyire lehet. Azonban a magamnak teremtette biztonság átmeneti, törékeny és látszólagos. Tehát bőven marad „tér” az élő Istennek is.

Szöveg: Nagy András – Dubniczki Csilla.

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content