Kincsek a múlt homályában: néhány gondolat a néptánc értékeiről

A néptánc egyike múltunk olyan szép értékeinek amikről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Új programunkban igyekszünk ezek közül az elfelejtett kincsek közül visszahozni néhányat, és átadni azoknak a gyerekeknek, akik nyitottak erre. Egy kis kíváncsiságért cserébe azok a fiatalok, akik részt vesznek táncos programjainkon izgalmas, tartalmas élményekkel távozhatnak. De miért is jó néptáncra járni? Következő írásunkban igyekszünk a kérdés mélyére látni.

A különböző táncokhoz hasonlóan a néptánc is az önkifejezés egyik eszköze. Azok a gyerekek, akik hozzánk járnak, reményeink szerint jó élményekkel távoznak, s a mozgás segít elnyomott érzéseiket felszínre hozni. A tánc ugyanis sok mindenre gyógyszer: rejtett tehetséget csalogathat elő a lelkes táncosból, miközben a feszültség, a mindennapok rossz gondolatai lassan szerte foszlanak.

A zene dallamai egyszerre lehetnek feszültségoldó hatással a résztvevőkre, s persze aki táncol az rögvest a közösség tagja is lesz.  A mozgás önmagában is öröm lehet, valami, ami egybe kovácsol, közösséget ad, ám azon dolgozunk, hogy ennél több is lehessen.

Szeretnénk sikerélményt adni a gyerekeknek: rámutatni, hogy képesek a koreográfiák begyakorlására, meg tudják tanulni mindezt olyan szinten, hogy az bemutathatóvá váljon.  Minden foglalkozáson azon dolgozunk, hogy a gyerekek, ha játékos formában is, de tanuljanak valamit önmagukról, és a saját kultúrájukról. Így kaphatnak egy kis ízelítőt a régi szokásokból, hallhatják a magyar zenei és tánckultúra csendes vízhangjait.

Mindez valójában egy esztétikai utazás: minden táncosnak lehetősége nyílik arra, hogy egyszerre fejezze ki saját érzéseit a mozdulataival, s egyben részévé váljon a közös egésznek. Így mindenki megtanulhatja, hogy a tánc egy gyakran elfelejtett eszköz a közösségformálásra. Mindez megtaníthatja nekik a közösségi alkotás örömét, hozzászokhatnak egymás segítéséhez, és ahhoz, hogy bár mindenki másmilyen, másságában épp úgy értékes is. 

Az egyes foglalkozások úgy épülnek fel, hogy a tánc, a zene és a közösség kapcsolatteremtő és kezdeményező készséget tanítsanak a csapat tagjainak. Ha ugyanis sikerül jó csapatot kialakítanunk, egyben megkapjuk a tánc számos fontos elemét is: sikerül egymást segítenünk, bátorítanunk, elfogadnunk.  Összetartást taníthatunk minden érdeklődőnek, közelebb hozhatjuk hozzájuk a társas érintkezés szabályait, anélkül, hogy túl komolyan vennénk magunkat.

S mindezen túl vannak dolgok, amiket talán nem is kell tanítanunk, amik a gyerekekkel maradnak az órák végeztével is. Ilyen például a megfigyelés, az utánzás, az ismétlés, a megerősítés képessége.  Mindezek a játékos, zenés lehetőségek erősítik a szociális kompetenciákat és az érzelmi intelligenciát. Ezek a néptánc elfelejtett kincsei, amelyek valójában időtlenek, s amiknek ma is éppen annyira hasznát vesszük, mint egyszer régen.

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Megszakítás