“Minden ember egy csodálatos világ!”

Csapatunk decemberben Dunakeszin, a Bárdos Lajos Általános Iskolában érzékenyített. A következő videót a résztvevő 4. osztályos gyermekek készítették visszajelzésként a tréningen szerzett élményeikről.


– “Akik fogyatékkal élők , azok előtt meg kell hajolni nem hogy csúfolni, nagyon türelmes emberek lehetnek

– Az embereket nem a külsejükről hanem a belsőjükből különböztetjük meg

– Akik ki tagadják a fogyatékkal élő embereket azok magukat mutatják meg

– Én azt gondolom, ha találkozunk egy ilyen emberrel az utcán nem ki röhögjük meg kicsúfoljuk, hanem inkább segítünk nekik

– Ha fogyatékosokkal találkozol az utcán segítsd őket meg, ha elutasítják a segítségedet, akkor ne segíts nekik

– Oda mész beszélgetsz vele és úgy tudod meg, hogy milyen valójában mert amúgy nem fogod megtudni így ránézésre

– Nem kell kiközösíteni a csoportodból, mert ha mondjunk van olyan osztályod és jön egy új gyerek, aki mondjuk fogyatékkal élő akkor ne azt mondd, hogy ennek betegsége van biztos, hogy fertőző te is ilyen leszel nem, hanem barátkozz meg vele és akkor beleláthatsz az életébe, hogy neki nagyon nehéz és nem olyan könnyű, mint neked.

– Lehet, hogy olyan készségeik vannak, amit te soha nem fogsz elérni, és azért azt is meg kéne említeni, hogy akik a fogyatékosokra vigyáznak, azok nagyon megértik őket és ahhoz nagyon nagy megértő és türelmi képesség kellenek ahhoz, hogy te egy ilyen emberre figyeljél.

– Szerintem a mozgássérült emberek azok egy hősök, vannak olyan mozgássérült emberek, akik eljárnak kosárlabdázni meg ilyen sportokat kipróbálni

– A legtöbb autizmussal élő embernek van egy tantárgy, amit nagyon durván tud, de van olyan, amit meg úgy tud, mint egy 3-4 éves, és megértetni vele egy dolgot is nehéz lehet neked. Mert te nem is tudod, hogy milyen lehet, és akkor így próbálod elmagyarázni, és ha nem jössz rá, hogy tudod elmondani azt, amit el akarsz, neked nehéz lesz elmondani, mert neki nagyon nehéz megérteni, amit magyarázol.

– Mondjuk itt, ha a suliba lemegyünk az ebédlőbe ott nekem nagyon hangos ez a zaj, de neki nem is tudom akkor, hogy mit hallanak az autizmussal élők.

– A fogyatékkal élő emberek lehet, hogy néha jobb döntést hoznak, mint te, mert lehet, hogy nem csak az egójuk után mennek, hogy legyen jó nekem, hanem másnak is és nem csak magukra gondolnak, hanem másokra is.

– Pl van, akinek a keze mondjuk, az izom már nem bírja mozgatni és a pl. lábával fest, vagy a szájában van az ecset és úgy fest, és nagyon szépen tud festeni

– Én eddig úgy gondoltam, hogy nekik sokkal nehezebb és hogy nem segít nekik senki, de ezzel a véleményem megváltozott, hiszen van olyan dolog, amit nálunk is jobban csinálnak, és ebben nézek fel rájuk.”


Átiratot készítette: Nagy Zsolt – Nem Adom Fel Tréning Csapat Koordinátor

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content