Teljesült Vaskó Makka régi álma: videóklip és szólólemez – A mosoly gyógyít, megérint, az emberek lelkének szól

Karácsony előtt jelent meg a látássérült Vaskó Marcsi, művésznevén Vaskó Makka első, önálló videóklipje a Séta van c. számhoz, melyet Kiss Barna a NEMADOMFEL Együttes művészeti vezetője, a VILLON TRIÓ frontembere készített személyre szabottan, csak neki. Az elmúlt időszakban sokat láthattuk, hallhattuk őt énekelni kisebb és nagyobb rendezvényeken, egyedi, csodálatos énekhangja betöltötte az Arénát nem is egyszer, és elvarázsolt mindenkit.

Valójában az éneklés a fő szerep az életedben? Mivel foglalkozol a hétköznapokban?  

Elsősorban a NEMADOMFEL Együttes énekese vagyok, főállásban pedig a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE Nonprofit Kft. vállalatért és társadalomért felelős kommunikációs munkatáraként dolgozom. Abszolút belefér mellette az éneklés, a főnököm nagyon együttműködő, elenged a koncertekre. Nekik is köszönhetem, hogy februárban megjelenik az első szólólemezem. Kiss Barnával pedig már kilenc éve dolgozunk együtt, rengeteg fellépésünk volt, van az együttessel és a VILLON TRIÓ-val. Erre a lemezre 11 dal került fel, is minden dalt Barna szerzett, ő nagyon jól ismer engem, tudja, mi illik hozzám, milyen szöveg, milyen zene. Hatalmas öröm számomra, hogy ez megvalósulhatott, és ilyen jól kezdődik a 2022-es évem. 

Honnan indultál, hova érkeztél, mire eddig eljutottál? 

Nyíregyházán születtem, 4 éves koromig egy Szabolcs megyei településen, Rakamazon éltünk, az ottani gyerekek nehezen fogadtak be, akkor nem volt integrált óvoda, nem volt a közelben bentlakásos intézmény sem. Anyukám nehéz szívvel, de elengedett Pestre a vakok Óvodája, Általános Iskolája és Szakiskolájába, ahol 8 éves koromig bentlakásos voltam, utána a szüleim feladták a vidéki életüket és felköltöztek Budapestre.  

Az éneklés mikor jött az életedbe? 

Már kiskoromban mondtam anyukámnak, hogy énekesnő leszek, papírdobozokból építettem színpadot és énekeltem. A nagynénémtől sokat tanultam énekelni, őt nagyon szerettem, de igazából autodidakta módon tanultam meg énekelni. Iskolában vegyeskarban, saját zenekaromban énekeltem, részt vettem tehetségkutatókban. 2001-ben volt a látássérültek tehetségkutatója, ott első helyezett lettem, szegény Benkő Laci volt a zsűri elnöke, és milyen furcsa az élet, velünk lépett utoljára színpadra a halála előtt az Akvárium Klubban. Az X-faktorban elutasítottak, hogy nem vagyok színpadképes, a NAF-nál viszont mindig bíztattak, hogy ne adjam fel. A nagy álmom a szólólemez volt mindig is. 

Hogyan kerültél végül az alapítványhoz, az együttesbe? 

2008 és 2012 között volt egy mélypont az életemben, ebben a depressziós időszakban nem tudtam énekelni. Akkor találkoztam Nagy Gyulával, együtt jártunk tréningekre, és NEMADOMFEL házakba a gyerekekkel foglalkozni. Ezeknek a roma gyerekeknek nem egyszerű az életük, az enyém sem volt az látássérültként, romaként, bántottak engem is, a vakoknál is, mert szegények voltunk. Akkor jót tett a lelkemnek a gyerekekkel való találkozás, közös program. Gyulának köszönhetem, hogy behozott ebbe a nagy Nem Adom Fel családba, és adta vissza az éneklésbe vetett hitemet. 

Mit jelent neked a Nem Adom Fel? 

Az életet. Ha nincs az Alapítvány, nem tudom ma hol lennék. Nagyon sokat köszönhetek az embereknek, akik megtanítottak szépen beszélni. Lelkileg annyira sérült voltam, és ők befogadtak, elfogadtak, itt szeretetet, odafigyelést kaptam. Dely Gézának nem tudok elég hálás lenni ezért, és Kiss Barnának sem, mert főleg nekik köszönhetem, hogy most itt tartok. 2013-ban szakadt át a gát, amikor a NEVER GIVE UP Gospel kórussal felléptünk Nick Vujicic látogatásán az Arénában, és végül az Együttesben találtam meg a helyem. Én nagyon bizalmatlan vagyok az emberekkel általában, de Barna a barátom lett.

Rengeteget tesz értünk, mindenkit nagyon szeretek, de Zakál Zoli a szívem csücske, szinte tesómmá fogadtam. Szóval a NAF Együttes lett az én nagy családom. Nekem a “nemadomfel lelkület” a MINDENT jelenti. Ezt próbálom átadni az embereknek. Mindig mosolyogjunk, bízzunk és reménykedjünk a jóban és higgyünk az álmainkban. Higgyük, hogy a felhők felett mindig süt a Nap. Géza mondása nagyon igaz: “mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másnak segítsen”. Hiszem, hogy a mosoly gyógyít, az emberek lelkének szól, megérint. 

Látássérültként ezt hogy látod? 

Az ember ezt érzi, ha valaki mosolyog, hiszen a szívével lát az ember. 

Gratulálok a kliphez, és a szólólemezhez! Hogyan tovább? Mit tervezel a 2022-es évre? 

Lemezbemutató koncertek lesznek és turnéra indulunk, rengeteg fellépés vár rám, ránk. Barna szervezi. Nagyon boldog vagyok, hogy 2001 óta dédelgetett álmom végre valóra vált, Barna ismer, tudja milyen dalszöveg, zene illik hozzám, neki rengeteget köszönhetek, hogy mindez megvalósulhatott. Mert mi ugye soha nem adjuk fel! 

Kövessétek Ti is Marcsi csatornáját, hallgassátok fantasztikus dalait:

Szöveg: Dubniczki Csilla 

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content