A pándi Nemadomfel ház megnyitását 2 éves várakozás előzte meg, míg 2014. október 6-án megnyitotta kapuit. 18 gyermekkel kezdtünk, a legkisebb 4 éves, a legnagyobb 12 éves volt.

Azóta eltelt 5 év. Jelenleg 15 gyermekkel és 5 dolgozóval funkcionál a „ház”. Igen, mára már fogalommá vált, így hívják a gyerekek is, akik közül a legkisebb 3 éves, a legnagyobb 16.

A kezdetek óta folyamatosan helyeződött át a hangsúly gyermekeink szociális készségeinek javítása, fejlesztése irányában, hiszen ezen készségek meglétére van leginkább szükség a későbbiekben. Önbizalomra, önismeretre, empátiára, egymásra figyelésre, mások megsegítésére irányuló foglalkozásainkkal, játékainkkal kívánjuk őket segíteni, támogatni a céljaik elérése érdekében. Motivációs kisfilmek nézésével, beszélgetésekkel érzékeltetjük mindezeket, különféle szempontok alapján. Táncolunk, focizunk, kézműveskedünk, sok-sok mindennel foglaljuk el magunkat, és a gyerekek kiveszik a részüket mindenféle kerti-házi munkából. A keretet a megfoghatatlan „nemadomfel”-es lelkület adja, valamint a közösség összetartó ereje. Mintegy nagycsaládként éljük mindennapjainkat. Az elmúlt 5 év alatt már középiskolás gyermekeink is lettek, akik visszajárnak, segítenek, elköteleződtek.

Többféle gazdasági tevékenységet folytatunk, művelünk kertet konyhai zöldségtermesztés céljából 400 m2-en, további 300 m2-i földrészen pedig burgonyát termesztünk. A két terület fedezi az éves zöldség szükségletünket.

Különleges és hagyományos lekvárjaink megjelentek többek között a bécsi adventi vásáron és Budapesten a Piacok Napján is és a Nem Adom Fel Kávézó és Étteremben.

Szociális „ruhaboltot” üzemeltetünk, ahonnan elsősorban a „nemadomfeles” családokat, gyermekeket támogatjuk.

A fenti eredmények nem jöhettek volna létre Edit néni lelkes odaadása, Erzsike néni, Lidike néni, Niki aktív jelenléte nélkül. Igazi csapatmunka, önzetlen támogatókkal a háttérben.

Sok-sok terv és célkitűzés szerepel terveink között.

A „nemadomfelház” csak az eleje az útnak és nem a cél.

És miért is jó „nemadomfeles-nek lenni?

Néhány frappáns válasz gyermekeink tollából:

– mert itt elfogadnak olyannak, amilyen vagyok

– jókat játszunk

– itt vannak a barátok

– lehet trambulinozni

….. és a tábor, tábor, tábor szinte mindenkinél, ez az év fénypontja, mindig nagy várakozás előzi meg az egy hetes debreceni tábort.

Aki nem hiszi járjon utána.

Várunk szeretettel Pándon.

Házvezető: Fábus Éva