Szakmai beszámoló a Nem Adom Fel Alapítvány Liliom Óvodában megtartott Érzékenyítő programjáról

„Sérültnek születni, azzá válni lehet feladat, áldás, szerencsétlenség, kiváltság, átok. S hogy melyik, az, az adott sérültet körülvevő embereken, a családon és a társadalmon múlik.” — Böszörményi Gyula

2017. március 2-án a Liliom Óvodában tartott Érzékenyítő programot a Nem Adom Fel Alapítvány. 

Nagyon jól sikerült ez a délelőtt és hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekek elfogadóak legyenek sérült embertársaik felé és ezáltal az óvodásokon keresztül a szülők felé is társadalmai szemléletformálás valósult meg. Ez a mai világban nevelőtestületünk szerint nagyon fontos feladat.

A gyerkőcök csapatokba osztva mentek végig a hét állomáson, forgórendszerben. 

Mivel óvodánkban hat csoport működik, ezért a legnagyobbakat osztottuk egy külön egységbe, a kisebbek maradtak a saját óvónénjeikkel. Kiemelném, hogy már a program megszervezésénél nagyfokú szakmaiságot, kedvességet, segítőkészséget tapasztaltunk Kalmár Judittól az Érzékenyítő Program szervezőjétől.

A Vakvezető kutya állomáson egy látássérült hölgy mutatta be a kutyáját és mondta el azt, hogy miként könnyíti meg az életét ennek a kedves, betanított állatnak a segítsége.

A Jelnyelv állomáson egy siketnéma férfi és a segítője tanítottak a gyerekeknek különböző jeleket, amivel a siketek kommunikálnak.

A Közös képkészítés állomáson két értelmileg akadályozott fiatalemberrel és a segítőjükkel együtt krepp papír gombócokat készítettek az ovisok, melyeket egy papírra ragasztottak fel és csodaszép színes állatkép lett a végeredmény. 

A Petáng állomáson egyrészt egy mozgásában akadályozott hölgy kerekesszékére felszerelt kosárba kellett labdákat célba dobni a gyerekeknek. Illetve itt maguk is kipróbálhatták, hogy milyen kerekesszékben ülni.

A Gyurmázás állomáson két látássérült hölgy gyurmázott együtt a gyerkőcökkel. Különböző péksüteményeket kellett készíteniük és megmutatni az állomásvezetőknek, akik tapintással tudták megnézni az elkészült műveket. A végén még azt is kipróbálták, hogy milyen csukott szemmel gombócot készíteni gyurmából.

Érzékenyítés óvodásoknak


Az Ülőröpi puha labdával állomáson egy mozgásában akadályozott férfi segítségével a gyerekek labdajátékokat játszottak.

A Szájjal festés állomáson a  kis „művészek” egy mozgásában akadályozott hölgy és a segítője segítségével kipróbálhatták, hogy milyen szájjal festeni.

Óvodai érzékenyítés - szájjal festés állomás


A gyerekek nagyon élvezték a programokat, sokáig emlegették még utána, otthon is nagy örömmel meséltek róla. Nagyon hasznos volt ez a délelőtt számunkra nevelők részére is, mivel több integrált gyermek is jár óvodánkba. 

Összefoglalva nagyon hasznos és értékes nap volt.

Tóthné Horváth Anna – Óvodapedagógus | Liliom Óvoda, Budapest

                                                          

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content