Szem-lélek: Áprilisi újság

Ez a hónap is aktív eseményekkel telt számunkra. Most jöttünk, hogy elmeséljük miért fontos nekünk az autizmus világnapja, milyen felmérést végeztünk az IKEA áruházban. Volt két kiemelendő szemléletformáló tréningünk. Megtudhatjátok mit csinált csapatunkban egy gyógypedagógus tanhallgató, illetve szeretettel várjuk az önkénteseket Pándi gyermek programjaink megvalósításához.

2007 óta április 2. az Autizmus Világnapja. Ez a nap számunkra azért is fontos, mert Gulyás Dávid és Szabó Mariann autizmussal élő emberként erősíti csapatunkat. Érdekesség, hogy Magyarországon 1988-ban kezdték diagnosztizálni az autizmus spektrumzavart, és Dávid, ebben az időszakban kapta meg diagnózisát, így első generációs autistának számít. Nagy tudással, ismerettel rendelkezik, bölcsész diplomát szerzett, angolul beszél, szeret közösségekbe járni. Mariann kolléganőnket felnőttkorában diagnosztizálták. Tudását, ismereteit folyamatosan bővíti. Régi vágya volt, hogy önállóéletet éljen, mely mára már sikeresen megvalósult. Mind két érintett kollégánkról elmondható, hogy fantasztikusan épít tréning állomásával hidat az autizmussal élők és az ép emberek közé.

A hónap elején az EU Jobs- HR Group megbízásából, felmérést végeztünk. Budapesten az Örs vezér téri IKEA áruházban. Az akadálymentesítés témakörét jártuk körbe: milyen akadálymentesítés kell ahhoz, hogy megváltozott munkaképességű személyt tudjanak foglalkoztatni. Mi szükséges ahhoz, hogy egy fogyatékossággal élő vásárló minél gördülékenyebben tudjon vásárolni az áruházban. A felmérést különböző fogyatékossági típussal élő kollégáink végezték, -látás, hallás, mozgás sérült, és autizmussal élő személyek. Ennek a vége végül az lett, hogy Czene András látássérült kollégánk javasolta: érdemes lenne vezetősávok kialakítása, illetve a különböző helyiségek ajtajára, vagy mellé, Braille, és domború szöveget, jelzést elhelyezni. Előbbi a teljesen vak személyek számára, utóbbi a később megvakult emberek miatt. Látássérült munkavállaló esetében a számítógépeket képernyőfelolvasó, illetve nagyító programokkal kell ellátni a gördülékeny munkavégzés érdekében. Az IKEA áruházakban sűrű vendégek vagyunk tréningjeinkkel, így a hónap során két alkalommal is voltunk munkáltatói tréninget tartani. Szeretnénk megköszönni a hatalmas nyitottságot, amivel minden alkalommal fogadnak minket.

Az elmúlt hetekben megtartottuk három napos szemléletformáló tréningünket is, Dunaharasztiban a Baktay Ervin Gimnáziumban, a 10-11. évfolyamos diákok részére. Ezen a szemléletformáló tréningen, olyan sokrétű érzelmeket hoztunk ki a diákokból, amelyek egy nagyon bensőséges, mély hangulatot teremtettek meg. Az a bizalom a diákoktól, amit minden kollégánk tapasztalt a saját állomásán, nagy megtiszteltetés volt a számunkra is. Szeretnénk kiemelni Bogdán Marianna nevét, aki az iskola védőnője, és hatalmas alázattal, szeretettel szervezte az iskolán belül programunkat. Nagyon várjuk a további alkalmakat!

Elkezdtük a Nem Adom Fel Önkéntesekkel együtt kialakítani, megvalósítani a Pándi Nemadomfel Ház gyermekei számára, szemléletformáló programjainkat. A programok a korosztályhoz alkalmazkodva, kézműves tevékenységekből pl: origami hajtogatásból, gyöngyfűzésből, gyurma figurák készítéséből állnak. A nagyobb korosztály számára, folyamatosan készülünk különböző feladatokkal pl.: szimulációs szemüvegeket próbálhatnak ki, ezzel szemléltetve egy aliglátó személy élethelyzetét. Ezek az alkalmak két hetente pénteki napokon valósulnak meg, ahova szeretettel várjuk az önkénteseket, mert nagy szükségünk van a programok kivitelezéséhez, lebonyolításához a segítő kezekre.

A hónap közepén a XIII. kerület Hunyadi Mátyás Általános Iskola falai között tartottunk körülbelül 200 diák számára szemléletformáló órákat. Az alsó-felső osztályos diákok megismerkedhettek, pl.: a vakvezető kutyával, a halmozott fogyatékossággal, a jelnyelvvel, és az ülőröplabdával. Nagyon tartalmas órákat tudhattunk magunk mögött. Különlegessége volt ennek az alkalomnak az is, hogy a diákok részére kialakított üzenőfalon, minden kollégánk ott hagyott a számukra egy-egy útravaló üzenetet a mindennapokra.

Végül szeretnénk megköszönni Pécsi Petrának a nálunk végzett munkáját, aki értelmileg akadályozottak és autizmus spektrum pedagógiája szakos az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon. Petra 1,5 hónapon keresztül volt a csapatunk aktív tagja. Elsősorban értelmileg akadályozott és autizmussal élő kollégáinkkal töltött időt. Megfigyelte munkájukat, segítette őket a hatékonyabb kommunikálásban az emberek felé, mivel tudják színesíteni tréning állomásaikat.

Összességében elmondhatjuk, hogy áprilisban szintén elértük céljainkat. Programjaink, eseményeink során volt mikor mi adtunk másoknak, de volt mikor mások adtak nekünk. Ezzel a kölcsönös munkával tudunk értéket teremteni, és Alapítványunk egyik mottóját megvalósítani, mely így szól: „Lelket öntünk a világba!”.

Írta: Császár Angelika

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content