’Szem-lélek’- Jöjjön valami pezsgés, jöjjön valami májusi zsongás!

Így május végére, már az időjárás is teljesen átadta magát a napsütésnek és a pezsgő hangulatnak. Csapatunkban is ez a jellemző, érkeznek a felkérések: a különböző táborokba, rendezvényekre, sőt, vannak olyan intézmények, akik már előre tervezik velünk a következő tanévet.

Hogy mivel telt a május hónapunk?

A hónap elején a National Instruments vállalatának debreceni telephelyén tartottunk munkáltatói szemléletformáló tréninget. A vállalat új ajtókat nyitott, és vállalta, hogy megváltozott munkaképességű fiatalokat foglalkoztasson. Mi pedig örömmel fogadtuk el a felkérésüket. A tréning során a hallás- és látássérült, a mozgásukban-, értelmükben akadályozott és az autizmussal élő kollégáink beszéltek arról, hogy gyakorlatban egy cég hogyan tudja őket hatékonyan alkalmazni. Milyen munkakörökre lehetnek alkalmasak, és a gördülékeny munkavégzéshez mire van szükségük. Azt is szeretnénk kiemelni, hogy a programot a vállalat vezetőinek tartottuk, akik nagyon aktívan vettek részt a különböző állomásokon. Saját bőrükön tapasztalhatták meg azokat az élethelyzeteket, például egy látássérült, a képernyőfelolvasó program segítségével milyen adminisztratív tevékenységeket tud ellátni, vagy akár egy autizmussal élő munkavállalónak milyen kommunikációra van ahhoz szüksége, hogy teljesen megértse, majd elvégezze a számára kiadott munkafeladatot.

Folytatva a májusi pezsgésünket, budapesti és szegedi szemléletformáló csapatunk néhány tagja Spanyolországban, Huelva városában töltött egy hetet az Erasmus képzési program keretében. Az út során kollégáink megismerhettek különböző megújuló képzési eszközöket, és online felületen könnyedén alkalmazható grafikai applikációkat. Betekintést nyerhettek a külföldi speciális intézményekbe, hallás- és látássérültek intézetébe.

Megkértük Bodnár Zoli kollégánkat, hogy pár mondattal ossza meg velünk, számára mit jelentett ez a lehetőség. „Nagyon tetszett az a szemlélet, hogy az oktatást a tanuló tehetségterületein keresztül közelítsük meg, így a klasszikus sémánál hatékonyabb eredményt érhetünk el. Csapatunk egy teljesen új oktatási módszerrel ismerkedhetett meg, melyet munkánk során is használhatunk majd.”

Az itthon maradt munkatársainknak is bőven volt munkája. Például az Angyalföldi sportnap. Köszönjük a XIII. kerületi Önkormányzatnak és a program szervezőinek, hogy csapatunkkal kitelepülhettünk. A résztvevők kipróbálhatták a kerekesszékes akadálypályát, az ülőröplabdát, megtanulhatták a különböző sportok kifejezését jelnyelven, a Braille írást is meg lehetett tanulni egy gyorstalpaló keretein belül, és ki lehetett próbálni a csörgőlabda sportjátékot is.

Csapatunk a hónap folyamán elutazott Sárospatakra,  a „Fogadj el!” nap szervezésében. A város egyik iskolájának kezdeményezésére minden évben megtartják ezt a napot. Az idén rendhagyó esemény volt, mert a szervezők 4 napon keresztül látták el programmal a környékbeli és helybeli diákokat, családokat. Nagy öröm volt a számunkra, hogy elvihettük állomásainkat, sőt, a negyedik nap záró programjai lehettünk. Információink szerint a papíron regisztrált személyek száma közel 400 fő volt. A vegyes korosztályú érdeklődök mindegyike megtalálta azt az állomást, ahol jól érezhette magát. A program résztvevői megismerkedhettek a pénzügyi tudatosság fortélyaival, hogyan dolgozik egy vakvezető kutya, illetve milyen fehér bottal közlekedni. Mi a golyósport, vagy akár azt is kipróbálhatták, hogy egy autizmussal élő személy mit érzékel a világból. Köszönjük, hogy velük lehettünk ezen a napon, reméljük jövőre is találkozunk!

Zárásként pedig egy különleges tréningünket szeretnénk még megemlíteni, amely Dunabogdányban zajlott. Egy rendezvény keretein belül települtünk ki állomásainkkal. Azért volt különleges ez a tréningünk, mert a szervezők kérésére a művelődési központban található könyvtárban megjelenítettünk egy vak szobát. A könyvtár helyiséget teljesen besötétítettük, hogy a résztvevők tényleg semmit ne lássanak. A szobában különböző feladatokat kellet megoldani, mint például kiteregetni, fűszereket felismerni, és a fő feladat egy dobozon elhelyezkedő lakat kinyitása volt. A lakat kulcsát több kulcsból kellett kiválasztani tapintás alapján, majd kinyitni a ládát. A ládában különböző eszközöket lehetett találni, amelyekkel szintén feladatot kellet megoldani. Nagy sikert aratott ez a szoba, így nagy célunk minél több eseményen megvalósítani.

Szemléletformáló csapatunk a nyári hangulattal is minél több helyre szeretné eljuttatni Alapítványunk üzeneteit. Legyen szó fesztiválokról, táborokról, rendezvényekről, mi napszemüvegben és napszemüveg nélkül is „Lelket Öntünk a világba!”.

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content