Szem-lélek: Viszlát 2021, Hello 2022!

Büszkék vagyunk arra, hogy a 2021-es évben is nagyon sok érdeklődőnek átadhattuk az Alapítványunk által képviselt szemléletet és értékeket. Programjainkat az idei év egy részében már személyesen valósíthattuk meg, nagyon sok partnerrel építhettünk ki új kapcsolatot, illetve tréning csapatunk megugrotta a jelentős változások lépcsőfokát.

Január beköszöntével, még mindig rákényszerültünk arra, hogy a professzionálisan kialakított szemléletformáló programunkat online valósítsuk meg, de ezek között voltak számunkra nagy jelentőséggel bíró alkalmak. A Down-szindróma világnapja alkalmából Buru Vilmos tartott előadást mentorával, Czakó Gabrielával.

Többször tartottunk szemléletformálást a XIII. kerületi iskoláknak, jártunk a Szent István Gimnáziumban, és különböző más budapesti és vidéki iskolákban is. Nagyon köszönjük a pedagógusok és a diákok nyitottságát felénk!

Említésre méltó ezen kívül a Semmelweis Egyetem felkérésére megtartott online előadás is, amely a III. éves egészségturizmus szakos hallgatók részére valósult meg. A kollégák arról beszéltek, hogy a turizmusban látássérülten milyen akadályokba/nehézségekbe lehet ütközni, hogyan lehet ezeket kiküszöbölni. Császár Angelika kolléganőnk például beszélt arról, hogy a közlekedésben, a szállodákban milyen szituációkkal találkozott vakvezető kutyájával illetve kiskorú gyermekével akadálymentesség szempontjából.

Forgács Szabolcs és Rózsa Ildikó mesélt külföldi utazásaikról, arról, milyen jó, illetve kevésbé jó megoldásokat tapasztaltak a külföldi repülőtereken az akadálymentesítéssel kapcsolatban. Kollégáink rávilágítottak arra, hogy milyen könnyen kiküszöbölhető problémákkal szembesülnek a turizmusban, persze a megoldások megtalálását csak közös munkával tudjuk megvalósítani.

A 2021-es év második felétől már személyesen megjelenhettünk nyári táborokban, osztályfőnöki órákon, iskolai rendezvényeken, Olyan nagyvállalatoknak tarthattunk szemléletformálást, mint a Magyar Posta Zrt., az IKEA vagy a P&G, de találkozhattatok velünk különböző más rendezvényeken is, mint a Charity Fest, Belvárosi Családi Piknik vagy Hello Piac programjain.

Kollégáink szeptembertől új szakmai vezetőt kaptak, amely átalakulásokat, összecsiszolódásokat hozott a csoport életében. Csapattagjaink készséggel támogatták munkáikkal a megújulásokat, ehhez hozzátartozott a tréning csapat irodájának és eszközeinek renoválása.

Az iroda megkapta a frissítő festést, míg többi kollégánk az eszközök átnézésével foglalatoskodott. A dobozok mélyén lehetett találni igazi kincseket érő tárgyakat pl.: kerekesszékes Barbie babát, „Bejárat” feliratot, stb. Nagyon érdekes volt látni, hogy a kollégák a pakolás közben örömmel invitálták egymást egy spontán szemléletformáló tréning megtartására.

Decembere sajnos várhatóan kevés szemléletformáló program megvalósításával telik el. A járvány egyre durvuló helyzetével egyenesen arányosan nő az óvatosság, ami miatt a legtöbb tréningünk nem tud megvalósulni. Ezért két nagyon kedves eseményről számolunk be Nektek, ami az elmúlt időszakban történt velünk:.

Aláírtunk egy stratégiai megállapodást az euJobs HR-grouppal és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, ami nagyon fontos mérföldkő az életünkben. Az euJobs HR-group munkatársai arra vállalkoznak, hogy támogatják a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy minél többen tudjanak munkát vállalni a nyílt munkaerőpiacon. Ehhez a mi szakmai segítségünket kérik, amit azért is tartunk egy nagyon hiteles lépésnek, mert így az érintett személyek, maguk oszthatják meg a gondolataikat a témakörről és alakíthatják a téma előremenetelét. A kemény munka még csak most kezdődik – nagyon szoros kapcsolatban fogunk állni az euJobs-szal, szemléletformáló tréningeket fogunk tartani partnereiknek, segítjük őket abban, amiben szükséges.

A másik nagyon kedves rendezvény a Hello Piac Design Vásár volt, ahová csapatunk értelmileg akadályozott és látássérült tapasztalati szakértő kollégái látogattak el és kézműves workshop keretein belül tartottak szemléletformálást. Kicsik és nagyok szívesen kapcsolódtak a tapasztalati szakértőkhöz, gyöngyfűzés, gyöngyvasalás, angyalka készítés közben kérdeztek a kollégák állapotáról, életéről.


Hálásak vagyunk a sok érdeklődésért, megkeresésért, együttműködésért! Még hatalmasabb lelkesedéssel vágunk bele a 2022-es évbe, reméljük még több emberhez el tudjuk juttatni azt az üzenetet, hogy „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”

Írta: Czakó Gabriela, Császár Angelika

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Megszakítás