Szemlő-hegyi-barlang túra

A Roll Natural Csapata, majdnem húszan, a barlang vezetőjének segítségével felfedezhette a Szemlő-hegyi-barlangot. A közel 300 méteres kiépített szakaszt látás- és hallássérültek, valamint kerekesszékkel közlekedők is bejárhatták ép társaik mellett.

Túránk során megtudtuk, hogy a barlangot Kessler Hubert és társai 1930 őszén egy szűk nyíláson át fedezték fel (Mária terem), és 1986-ban nyitották meg a nagyközönség részére. A speciális barlangképződést az a különleges helyzet tette lehetővé, hogy a víz által oldható üledékes kőzetekben találkozott a mélyről jövő hévíz a fentről érkező hideg karsztvízzel. A különböző hőmérsékletű és kémiai összetételű vizek keveredéséből adódó erős oldóképességnek köszönhetjük a Budai-hegység hatalmas barlangrendszerének kialakulását. A barlang falait leginkább karfiolhoz, vagy zöldborsók sokaságához lehetett hasonlítani. A barlang teljes feltárt hossza 2.2 km, alaprajza rendkívül bonyolult, zegzugos, egyetlen lakója a “boszorkány”:-))).

Túránk során meglátogattuk a Ferenc-termet, Pöttyös-termet, Hosszú-folyosót, Mária-termet, Virágoskertet, láttunk hónak tűnő, káprázatos kristályokat. A barlang levegője (magas páratartalmú, pormentes) terápiás célokra is alkalmas, 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánították.

Csodálatos emlékekkel zártuk programunkat, és eközben gyarapíthattuk környezetünkkel kapcsolatos tudásunkat is!

Beszámolót írta: Kósa Ágnes

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content