Újvári András – a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem felszolgálója

Andrist a kávézóból ismerem, meg jó pár rendezvényen is összefutottunk már. A járványhelyzet miatt sajnos személyesen nem, de Messengeren tudtunk beszélgetni kicsit.

András, mesélnél pár szót magadról?

Nevem Újvári András. 12 osztályt végeztem Makón a Pápay Endre Általános Iskola és Szakiskolában. Sokat sportoltam, fociztam. Szüleim neveltek fel. Később egy OKJ-s végzettséget szereztem mezőgazdasági, kertészeti végzettséggel. Három éves korom óta epilepsziával és lázgörcsökkel szenvedek. Szeged és Makó után édesanyámmal és testvéremmel Budapestre költöztünk. Támogatott lakhatás keretében kerültem a Küldetés Egyesülethez, 2015 óta élek a Murányi utcában. Nagyon szeretek itt lakni, mert vannak szabályok, de ezek sokkal szabadabbak, mint egy nagy intézményben. A többiekkel nagyon jól kijövök, és az Orsival (a párom) egy szobában lakhatunk. Rábaközi Emma igazgatónő és Dely Géza segítségével kerültem a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezethez, 2016-tól dolgozom itt a kávézóban.

Mi a feladatod?

Kiszolgálni a vendégeket.

Mit jelent neked a munka, a munkahely?

Hát dolgozni kell.  Azt nem mondhatom, hogy nem dolgozom, mert elküldenek, és maga a szó, a munka az heti 4 órát jelent. Inkább lehúzok négy órát, de szeretek is dolgozni. Legjobb barátom Köleséri Sándor (Nem Adom Fel Kávézó és Étterem programszervezője) és Kiss Barna (NEMADOMFEL Együttes művészeti vezetője).

Mivel foglalkozol még szívesen?

Dalokat, dalszövegeket írok, kottázom, gitározom otthon. Énekelek is. Régebben sportoltam, amatőr bokszot, ma már nem, ma már csak dalokat írok. A társaimmal beszélgetni szoktam délutánonként, az estét az Orsival töltöm a szobánkban. Sajnos a járvány miatt nem tudok kimenni futni és sétálni, vagy programot csinálni az Orsival. Orsit féltem a lába miatt is.

Mit jelent neked a “nemadomfel” érzés?

Sokat jelent nekem Alapítvány, és az érzés, mert minden ember más, de láttam olyan embereket, akik nem tehetnek arról, hogy más képességűek, de el kell fogadni őket is, mert ha én elfogadom őket, akkor ők is elfogadnak engem.

Milyen terveid, álmaid vannak?

Vannak álmaim…például az, hogy szólóban fel tudjak lépni színpadra és Kiss Barnával nyáron elkezdjük a stúdiózást próbateremben, és felénekeljük a dalokat, amit lemezre fogunk venni. És nagy álmom, hogy a páromat, Orsit feleségül tudjam venni. Már öt éve együtt vagyunk.

Van kedvenc versed?

Petőfi Sándor: A Nemzeti Dal. A magyarság az nagyon fontos.

Szöveg: Dubniczki Csilla

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content