Világnyitók – Jobb Velünk a Világ kicsit másképp

A Világnyitó – Jobb velünk a világ! című rendezvény, a Fogyatékos Emberek Világnapjához kötődően az idei évben tizedik alkalommal került volna megrendezésre a Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal támogatása és 8-10 szervezet együttműködése által a XI. kerület iskoláiban tanuló 4. osztályos diákok részére.

A rendezvény célja az előítéletek csökkentése, a fogyatékos emberek megismerése a sérült és ép gyerekek között kialakított személyes kapcsolat és szórakoztató játékok által. Az idei évben sajnos, a járványügyi helyzet miatt nem tudtuk megtartani ezt a szemléletformáló rendezvényt, de alkalmat kerítettünk arra, hogy azok a szervezetek, akik 9 éve együtt gondolkoznak és dolgoznak, -igaz online térben -, leülhessenek egy asztal köré.

Kerek

A kerekasztal célja az volt, hogy a szervezetek, a jelenlévő szakemberek mélyebb betekintést nyerjenek egymás munkájáról, azokról a sajátos célcsoportokról, akikkel foglalkoznak. Azokat a módszereket és eszközöket, amivel e fejlesztést végzik, hiszen ezeket az eszközöket, terápiákat, nem csak és kizárólag a fogyatékos emberek használhatják, hanem a társadalom bármely tagja, aki betegség vagy baleset következtében elvesztette a természetes hallás, látás, beszéd, járás adományát, esetlegesen megváltozott munkaképességű emberré vált. Fontos tudnunk azt is, hogy milyen programokkal, szolgáltatásokkal, eszközökkel lehet és érdemes a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket nevelő családokat segíteni és támogatni.

A kerekasztalt Bakai-Nagy Zita, azÚjbudai Polgármesteri Hivatal alpolgármestere nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy megtapasztalták, hogy a fogyatékos emberek a munkaerőpiacon is hátrányban vannak. Tisztában vannak azzal, hogy aki fogyatékos gyermekét integrálni szeretné, vagy aki, felnőtt fogyatékosként az önálló életre törekszik, rengeteg fájdalmat, kudarcot él meg, mert nem minden feltétel adott még ma Magyarországon.

A megnyitóban az alpolgármester kiemelte, hogy aki döntési helyzetben van, felelőséget visel, és akkor jár el helyesen, ha munkájával nem csak egy napon, hanem a hétköznapokban is tudja bizonyítani, hogy mindig kiemelt figyelmet kell fordítani a fogyatékos emberekre.

Volt, aki, bár személyesen nem tudott megjelenni a kerekasztalon, de nagyon gazdag anyagot küldött az alapítványuk tevékenységeiről.

Bemutatkoztak a Játékliget képviselői, a fejlesztési vezető és játékfejlesztő kolléga is. Népszerű logikai és készségfejlesztő játékok, társasjátékok mellett óvodai és iskolai bútorok széles választéka is megtalálható webshopukban.

A megjelent szervezetek képviselői bemutatták sokrétű munkájukat, majd a bemutatkozás után jöhettek a kérdések, ötletelések.

Döbbenetes volt látni, hogy milyen sok tevékenységgel foglalkoznak a szervezetek munkatársai, mennyi odaadással és szeretettel dolgoznak az adott területen, mennyi és mennyi terv van még, amit szeretnének megvalósítani.

A rendezvény nagyon családias hangulatban telt el. A visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát és örülünk, hogy ily módon is tudtuk erősíteni a kapcsolatunkat egymással.

Várjuk a személyes találkozást!

Szöveg: Kalmár Judit

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Skip to content