Zenei közösség és önismereti fejlesztés Pándon

Zenei foglalkozásokat, szociális fejlesztést tartottak 16 Nem Adom Fel Házas gyermek részére Január elseje és Június harmincadika között. A „Mindenki szívében van egy dallam”( SZOC-20-ALT-FEJL-ESZK-4-0229) pályázat keretén belül új hangszereket vásárolhattunk, ezzel igyekezve azon, hogy gyarapítsuk a gyerekek lelki gazdagságát. A pályázat a Belügyminisztérium jóvoltából valósulhatott meg, a szervezet egy millió forintos támogatást nyújtott a projekthez. A foglalkozásokat zenés foglalkozásokat Sajtos Sándor, míg a szociális fejlesztéseket és a közösségépítő alkalmakat Deményné Fábus Éva vezette.

A két szakember heti egy alkalommal hívta a résztvevőket a zenei, és közösségi utazásra, fél évig, három-három órás turnusokban. Az első foglalkozás alkalmával minden gyerek kiválaszthatta a szívének kedves hangszert, amin először a többiekkel közösen, majd önállóan is gyakorolhatott.

Ahogy a tanult hangok és ritmusok száma és bonyolultsága fokozatosan bővült, diákjaink egyre több dalt játszhattak el új hangszereiken. Amint a horizontjuk kiszélesedett, egyre színesebb  lett az a dalskála amellyel az egyes foglalkozásokat kezdhették. A szakemberek igyekeztek biztonságos, nyugodt környezetet teremteni a fejlődéshez, s ennek jegyében minden foglalkozásnak megvoltak a maguk visszatérő elemei, úgy, mint a mindig visszaköszönő játékos bevezető gyakorlatok.

Ezt követően a szervezők minden esetben figyelembe vették, hogy az egyes gyerekeknek milyen a koncentrációs képessége, s ehhez igazították az átadott információmennyiséget, valamint a hangszeres feladatok gyakoriságát. 

.A gyerekek így a saját igényeiknek és koncentrációkészségüknek megfelelően tudtak részt venni az alkalmakon, s a hangszeres feladatok elsajátításán kívül megtanulhatták az egymásra figyelés fontosságát, felismerhették milyen lehetőségek rejlenek a zenén keresztüli önkifejezésben. A zene szépségén túl a szakemberek ezzel a gyerekek alkalmazkodókészségét, kommunikációs készségeit is fejlesztették. A találkozások mindezen túl felkészítette a gyerekeket egy közös fellépésre, amely Máltai Szimfónia Program részét képezte.

A zenei alkalmakkal párhuzamosan folytak a Deményné Fábus Éva által vezetett lazító és pihentető tevékenységek. A szakértő olyan programokba vonta be a gyerekeket, amelyek fejlesztették az önismeretüket, segítheti az integrációjukat. A játékos feladatok fejlesztették a résztvevők kreativitását, önbizalmát, érzelmi intelligenciáját. A gyerekek maguk is építették az őket körülvevő csapatot, személyesen is hozzájárulva a foglalkozások vidám, felszabadult hangulatához.

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Megszakítás