A Wacław Felczak Alapítvány támogatásával megvalósuló „Sasfiókák” pályázat kereteben egy csapat lelkes, autizmussal élő fiatal látogatott el hozzánk el Budapestre 2023. május 31 és június 5 között. A lengyel csoport nagy nyitottsággal fordult magyar házigazdáihoz, így már az első pillanattól fogva tudhattuk, hogy az együtt töltött idő tartalmas lesz.

Az ifjúsági pályázat célja a személyes kapcsolatok kialakulása, segítése, egymás kultúrájának megismerése, a két ország együttműködésének erősítése, és a lengyel kultúra magyarországi népszerűsítése volt.

A lengyel társaság május 31-én késő este érkezett, és ezt rögtön a következő napon, vidám, nagyhangú közös ebéddel ünnepeltük meg a Nem Adom Fel Kávézóban.

 

 

Ezután játékos tréningbe kezdtünk, amelyben arra kértük vendégeinket mutatkozzanak be nekünk egy mondatban, hogy jobban megismerhessük mindenkit. Este a Nem Adom Fel Együttes élő koncertjére hívtuk meg barátainkat; azt reméltük, hogy a szabad tér és a zene tompítja kissé a gátlásokat, és valóban elkezdhetünk közelebb kerülni egymáshoz.

Másnap korán ébredtünk, és nem vesztegettük az időnket, hiszen várt bennünket a Deák téri óriáskerék, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra; ezt mindenképp meg akartuk mutatni új ismerőseinknek.

Ezt követte Parlament, majd, természetesen a Belvárosi Fesztivál! A Piacok Napján lejátszott ülő röplabdamérkőzések végre véglegesen megtörték a jeget. 

 

Ekkor már igazi baráti hangulatban tudunk egymásnak, és magunknak is szurkolni.

 

A játék azért is kapóra jött, mert így vendégeink is megismerkedhettek Nem Adom Fel Házaink lakóival, akik szintén velünk játszottak. Mindennek tetejében, első teljes, közös napunkra esett a közös csárdás eljárása is, ami fantasztikus, élményekkel teli programnak bizonyult.

A mozgalmas napot aztán jól megérdemelt piknikvacsorával zártuk.

 

Mindvégig arra törekedtük, hogy vendégeink minél többet tapasztaljanak meg szép országunk csodái közül. Ennek jegyében meghívtuk őket a Lukács Fürdőbe, elmentünk a „Sztyeppe illata” című cirkuszi előadásra, amit Európa legnagyobb állandó cirkusz épületében adtak elő. 

 

Ezen az estén aztán csatlakoztunk a Nem Adom Fel Néptánccsoport estjéhez, ahol tradicionális lengyel táncokat tanulhattunk.

Az utolsó napokba is igyekeztünk annyi élményt belepréselni, amennyit csak lehetett. Bejártuk Budapestet; megcsodáltuk a Dunát, és persze elmentünk az állatkertbe is. Hálás szívvel tekintünk vissza ezekre a napokra, mert sokat nevettünk, meséltünk egymásnak, tanultunk egymástól.

 

Ezúton is szeretnénk megragadni az alkalmat, és megköszönni a Wacław Felczak Alapítvány bizalmát, amivel újra és újra kitűntetnek bennünket, biztosítva ezzel, hogy olyan barátságokat köthessünk más nemzetek tagjaival, amelyek határokon is átívelnek, és gazdagabbá teszik az életünket.

Megszakítás