Programunk a „Szülősegítő Szolgáltatások Támogatása 2022” (Szülő2022) pályázatából valósul meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett Szülősegítő Szolgáltatások Támogatása 2022” (Szülő2022) című pályázat keretében megvalósított Komplex szülőtámogató program autizmussal élő gyermeket nevelő családoknak elnevezésű programunkról szóló disszeminációt közöljük ebben a cikkünkben.  

Projektünk célja: nagyon gyakori, hogy az autizmussal élő gyermeket nevelő szülők nem kapnak szakszerű segítséget, nem jutnak hozzá azokhoz az ismeretekhez, amely nélkülözhetetlen lenne saját gyermekeik állapotának jobb megértéséhez és ahhoz, hogy ők maguk is segíteni tudják gyermekük fejdését.

 

Sokszor a létfontosságú mentális támogatást sem kapják meg a helyzet feldolgosához, egyedül maradnak a diagnózis gyászával. Emellett hiányzik az a segí is, amely mogat őket a hétköznapi élethelyzetek megolsában. Mindez az egész családra, a neurotipikus fejlődési ütemű testvérekre, a szülők párkapcsolatára és a család külső kapcsolataira is negatívan hat. 

 

Projektünk célja, hogy a felsorolt problémák megoldását a szülőkre fókuszáló, komplex, gyógypedagógiai ismereteket felölelő és pszichológiai, mentálhigiénés támogatást is nyújtó programmal segítsük.

 

Szakembereink a szülők számára tájékoztatást, tanácsadást nyújtanak, megkönnyítve az autizmussal élő gyerekük megértését, fejlesztését, a mindennapi életvitelt.

 

A mentális támogatás segít a szülőknek erőforrásaik megtalálásában, gyermekük, saját helyzetük elfogadásában.

 

Céljaink közé tartozik továbbá a család megerősítése mellett a szülők külső, társadalmi kapcsolatainak megőrzése és egy sorstárs közösség kialakítása is. Az önkéntesek közreműködésével pedig szeretnénk időnként tehermentesíteni a szülőket. 

 

A pályázat keretében megvalósuló projektünkről: 2022 szeptemberében az intenzív programunkba a várólistáról és a hirdetések alapján jelentkező gyermekek szakmai felmérésével és a szülőkkel való konzultációkkal kezdtük meg a szakmai teammunkát.

 

A szülőkkel konzultációk során beszéltük át a gyermekek felmérésének tapasztalatait és megvizsgáltuk, hogy számukra melyek a prioritások a gyermek aktuális kihívásait és a család élethelyzetét tekintve. .

15 családot vontunk be a pályázat által támogatott szakmai munkába. Ehhez kapcsolódóan 6 szakember vett részt a velük való munkában, és hozzájuk csatlakozott további 3 szakember.

 

A megfelelő támogatást az önkéntesek tették teljessé. Az év során programunkban 11 állandó önkéntes és 19 beugrós önkéntes volt jelen. A 3 tréning során, 4 előadáson, 3 művészetterápiás foglalkozáson vehettek részt a szülők. 

 

Megszakítás