Sokaknak nem jelent újdonságot az alapítványnál dolgozó kollégák közül Piroska neve, annál is inkább, mert a Gálán nyújtott fergeteges énekes produkcióját szinte az egész alapítvány kitörő lelkesedéssel fogadta. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy ki az a Józsa Piroska valójában. Őt szeretném most bemutatni, és remélem a közvetlen közelében dolgozó kollégáinak is fogok tudni róla újat mondani.

A Szolnok mellől, Tiszavárkonyból való fiatal lány gyógypedagógiai tanulmányai miatt érkezett fel Budapestre. Piroska első kapcsolódása az alapítvány munkájához a Szigeten önkéntesként kezdődött, ahová jó barátja és mára már kollégája Soós Ákos hívta el. Lenyűgöző volt számára az a sokrétű és igen intenzív munka, amit a tréningcsapat tagjai a Szigetre látogatókkal végeztek. Idén február óta tagja Ő is a csapatnak, mentorként és szakmai vezetőként többedmagával team-munkában szervezik, fejlesztik és vezetik a csapat tevékenységeit. Piroska egyik fő feladata a budapesti szemléletformáló csapat tagjainak fejlesztése, amire szakmájából adódóan nagy hangsúlyt fektet. Fontos célkitűzése, hogy minden kollégájának az egyéni karakteréből adódó személyiségjegyei alapján hozza ki belőlük a munkájuk során a maximumot.

Érdekesség egyébként, hogy Piri eredeti szándéka szerint állatorvos szeretett volna lenni, egész a gimnázium végéig erre építette fel a jövőjét. Azonban vidéken pályaorientációs tanácsadás nem lévén, csak későn jött rá, hogy az ehhez szükséges tantárgyakban nem kiemelkedő a tudása. A gyógypedagógiát végük B-tervnek jelölte meg és miután az Állatorvosi karra nem vették fel, ide pedig igen, egyértelmű lett, hogy merre folytatódik az útja. Így aztán a látássérültséggel kapcsolatos terület lett az egyik szakirány, amit leginkább tud az alapítványnál is kamatoztatni.

Piroska sokoldalúságát dicséri az is, hogy másoddiplomaként elvégezte az Emberi erőforrás tanácsadás szakot is. Így szervezeti és személyzeti kérdésekben is otthonosan mozog. Ebben a szakmában viszont nem szerzett gyakorlatot, mert a gyógypedagógia lett számára a mérvadó irány. Számtalan tanúbizonyságát adta már eddig is, hogy milyen otthonosan mozog a szakterületén. A folyamatos képzés fontos a számára, hiszen éppen most is tanul, mentális segítő szakember képzésben vesz részt. Ez minden bizonnyal jól ki fogja egészíteni a mindennapi munkáját, hiszen a gyakorlati teendők mellett a lelki fejlesztés és felkészítés is nagyon fontos.

Mivel Piri vidéki lány, így lehetősége nyílt arra, hogy évekig lovagoljon. Ebbe a hobbiba édesapját is belehúzta, akinek szintén nagyon fontos lett ezeknek a békés állatoknak a szeretete. Mivel ma albérletben lakik, nincs lehetősége az állattartásra, ezért éppen új hobbin töri a fejét. Leginkább a kézműveskedés vonzza, olyan tevékenység, ahol a saját kezével alkothat meg kézzel fogható tárgyakat. A szabadidejét lehetőleg a barátaival tölti, akik biztosan szép számmal akadnak egy ilyen vidám lány mellett.

 

Hári Tamás

Megszakítás