A „Lélekben Rendben” kezdeményezés, melyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Családbarát Magyarország, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hívhattunk életre, lehetővé tette számunkra ezt az utazást. Az esemény nem csupán egy társas kaland volt, hanem egy mély kulturális és közösségi élmény is, amely megerősítette kötelékeinket. Néptánccsoportunk számára külön kiemelkedő esemény volt, hiszen fogyatékkal élő táncosaink közül sokan most járhattak először Erdélyben.

Az utazás első napja – Április 11., csütörtök

 

Hajnali indulással vette kezdetét az utazásunk Budapestről, Szegeden keresztül érkeztünk Máréfalvára. A helyi közösség szeretettel fogadott minket, ízletes paprikás krumplival kedveskedve. A vacsora után a Máréfalvi Rozetta Népművészeti Egyesület tagjai csatlakoztak hozzánk, akikkel közösen indítottunk egy ismerkedős labdadobálós játékot. Az este folyamán moldvai kezes és hoina körtáncokat jártunk, ami még közelebb hozta a csoport tagjait. A program egy közös beszélgetéssel zárult, ahol minden résztvevő megosztotta személyes történetét.

A második nap eseményei – Április 12., péntek

 

Reggel csapatunk másik része is csatlakozott hozzánk, amit követően a Máréfalvi Kultúrotthonban zajos taps fogadta csoportunkat. A napot játékos feladatokkal kezdtük, melyet Szabolcs vezetett. Ezt követően somogyi ugrós táncokkal fűszerezett nagy körben folytatódott a program. A délelőtt során a fiatalabb résztvevők kötetlenebb ismerkedésre, közös éneklésre és táncra nyílt lehetőségük. Ebéd után búcsút intettünk a Rozetta tánckarának idősebb tagjainak, és a maradék napot a fiatalabb csoporttal töltöttük el a Tájházban, ahol közösen készítettünk fűszersót.

Harmadik nap – A program csúcspontja

 

A harmadik napon reggel lovasszekéren látogattunk el az erdőbe, ahol a természet szépsége mellett kulturális dallamok is színesítették utunkat. A Jézus Szíve Kilátónál néhány bátor résztvevő a kilátó tetejére mászott fel. Ebéd után a Székely vendéglőben folytatódott a közös program, ahol a társaság vegyesen ült az asztaloknál. A napot a Zetelaki Gát látogatása és esti közös fellépésünk zárta, mely során életünkben először táncoltunk élő zenekari kísérettel, nagy sikerrel.

Ez az utazás mélyebb emberi kapcsolódásra adott lehetőséget, és megerősítette a közösséghez való tartozás érzését. A résztvevők „lélekben rendben” tértek haza, köszönhetően a közös élményeknek és a kulturális összetartásnak. Ezúton szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a különleges eseményen.

Megszakítás