Zeneszó és közösségépítés Szendrőládon

Zenei foglalkozásokat, szociális fejlesztést tartottak 16 Nem Adom Fel Házas gyermek részére Január elseje és Június harmincadika között. A „Mindenki szívében van egy dallam”( SZOC-20-ALT-FEJL-ESZK-4-0228) pályázat keretén belül új hangszereket vásárolhattunk, ezzel igyekezve azon, hogy gyarapítsuk a gyerekek lelki gazdagságát. A pályázat a Belügyminisztérium jóvoltából valósulhatott meg, a szervezet egy millió forintos támogatást nyújtott a projekthez A foglalkozásokat Pappné Krisztina és Lakatos Attila vezette: ezek során a gyerekek megismerkedhettek különböző ütős és pengetős hangszerekkel, új dalokat, zenei technikákat tanulhattak.

Lakatos Attila körültekintő fokozatossággal építette fel a zenei órákat. A foglalkozások elején a gyerekek kedvük szerint választhatták ki, hogy milyen hangszeren szeretnének játszani, majd közösen, egyszerű feladatokon keresztül szerezhettek némi gyakorlatot. Ahogy a kezdeti feszültség feloldódott a közösségben a bátrabbak egyedül is elpróbálhatták a tanult énekeket, hangokat, ritmusokat.

A fél éven át tartó találkozások alkalmával a tanult hangok és ritmusok száma és bonyolultsága fokozatosan bővült, diákjaink egyre több dalt játszhattak el új hangszereiken. Amint a horizontjuk kiszélesedett, egyre színesebb  lett az a dalskála amellyel az egyes foglalkozásokat kezdhették.

Mivel minden résztvevő gyermek egyéni igényekkel érkezett, a szakemberek különös figyelmet fordítottak arra, hogy az egyes alkalmakat játékos oldott hangulatban tölthessék együtt. A gyerekek így a saját igényeiknek és koncentrációkészségüknek megfelelően tudtak részt venni az alkalmakon, s a hangszeres feladatok elsajátításán kívül megtanulhatták az egymásra figyelés fontosságát, felismerhették milyen lehetőségek rejlenek a zenén keresztüli önkifejezésben. A zene szépségén túl a szakemberek ezzel a gyerekek alkalmazkodókészségét, kommunikációs készségeit is fejlesztették. A találkozások mindezen túl felkészítette a gyerekeket egy közös fellépésre, amely Máltai Szimfónia Program részét képezte.

A zenei alkalmakkal párhuzamosan folytak a Pappné Tóth Krisztina által vezetett lazító és pihentető tevékenységek. A szakértő olyan programokba vonta be a gyerekeket, amelyek fejlesztették az önismeretüket, segítheti az integrációjukat. A játékos feladatok fejlesztették a résztvevők kreativitását, önbizalmát, érzelmi intelligenciáját. A gyerekek maguk is építették az őket körülvevő csapatot, személyesen is hozzájárulva a foglalkozások vidám, felszabadult hangulatához.

Hasonló cikkek:

Ne maradjon le újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Megszakítás